Pappardelle sulla lepre

I fjor var det 42. året de hadde pappardellefest i Monstespertoli i Chianti i Italia, hvor vi bodd i ferien i 1993. Festen var i landsbyen, selv bodde vi på en liten gård med solvarme tomatplanter rett ved svømmebassenget. Bare å forsyne seg. En deilig og velsmakende ferie.

Det er rundt 30 år siden vi fikk servert denne velsmakende retten i Montespertoli i Toscana på en Pappardelle sulla leprefest, hvor to langbord var dekket opp i et telt hvor landsbyboerne og vi selv kunne kose oss. Vi kunne selv velge hvit eller rødvin. Sosialt og koselig tiltak hver høst under jakttiden.

I Strømstad får du kjøpt fint pakket og fryste harelår, tror de er fra Polen. I matlandet Norge er det svært vanskelig å få tak i, her i hare-Telemark er det ikke så mye hare lenger, og butikkene har ikke hare. Det nederste av lårene er det ikke så mye kjøtt på, men akkurat passe til en deilig Toscansk pastarett; Pappardelle sulla lepre.
Kjøttet er skrapt og skåret av bena, og klare til videre behandling.
De enkle råvarene til sugoen; løk, italiensk ansjos, et laurbærblad, 2 gulrøtter, en selleristang, 2 hvitløksfedd, tomatpure, og litt god toscansk chianti.
Grønnsakene er delt opp og klare for gryten.
Etter at grønnsakene har fått surre seg blanke, legger du i kjøttet.
Etter en 20 minutters tid har du i tomatpureen og lar alt putre videre.
En halvtime til, og retten er ferdig. Smak gjerne til med mer krydder dersom den mangler noe; revet muskatnøtt for eksempel.
Pappardellen er kokt og det er tid for å blande i.
En stor og god porsjon overstrødd godt med parmesan er klar. Velg selv om du vil bruke rød eller hvitvin; det kunne du i Montespertoli i 1991, og sikkert i år også.
Print Friendly, PDF & Email