Svinekjever i Barbera

4 danske svinekjever til 50 danske kroner er nok ikke det vi kan forvente i Norge, men det burde være mulig å få tak i denne velsmakende utskjæringen også her. Dett er fra en tur for en 5 års tid siden, er nok noe dyrere i dag.

Svinekjever/kjaker er noe vi burde få kjøpt her hjemme også; vi kjøper det når vi er i Danmark. Bedre og mer velsmakende kjøtt skal du lete lenge etter. Du får av og til kjøpt oksekjever her hjemme, men de mangler endel på svinekjevenes deilige smak. Slike langtidskokte kjøttstykker passer seg nesten selv mens de står og småputrer. Akkurat passe med fett er det også. Vi kjøpte forresten ferdigkokte svinekjever fra Olav Lind i Seljord for en stund siden. Bestilt og kjøpt fra REKO-ringen Midt Telemark. Deilige de også.

En sjalottløk, litt jomfruolje, et laurbærblad, og salt og pepper er det som skal til for å komme i gang.
La kjeven brune seg godt, hell i Barbera fra Piemonte nesten til det dekker, og kok opp. (gjerne annen vin hvis du foretrekker det).
Etter en times tid er seterrømme blandet i, sausen skilte seg, men det bryr vi oss ikke om, smaken er er der.
Lys maizena ble blandet i rett før kokingen var ferdig, det er lov å jukse litt i eget kjøkken. Smak til sausen.
Nyplukket deilig gul trompetsopp ble tilbehør denne dagen. Utenom soppsesonge går annen sopp bra, eller om du har noe i fryseren går jo det også da!
Spinat er deilig til dette gode kjøttet; her fikk det koke med litt vann til det hadde sunket godt sammen, så ble fennikelfrø blandet i. Krydre med salt, pepper, og revet muskatnøtt.
Fløte og maizena blandes i og får koke inn litt. Litt tyktflytende skal stuingen være. Rør i en klatt smør tilslutt.

Ser da godt ut dette; sausen, spinatstuingen, soppen, og 2 svinekjever med Astrids tyttebærsyltetøy over. Bak en deilig potetpuré med et dryss timian over.

Print Friendly, PDF & Email