Pappa al pomodoro

Pappa al pom ingr
Enkle ingredienser, uhyre smakfullt resultat; San Marzanotomater (eller kirsebær eller bifftomater), løk, hvitløk, jomfruolje, + din beste jomfruolje, salt, litt sukker og litt chilipulver. Og selvfølglig basilikum.

Pappa al pomodoro var tidligere en flott måte å bruke det man hadde på, når pengene ikke alltid strakk til. I Toscana! For dette er en toscansk fattigmannrett, som idag serveres på de fineste restauranter. En rett med sitt utspring i å bruke det man hadde selv; noen tomater, løk og hvitløk, hjemmebakt usaltet toscansk brød, og litt til. Og at den også serveres på de fineste restauranter har selvfølgelig med at dette er en utrolig smakfull rett; servert mer som en grøt eller en tykk suppe.

Tomater, plomme
San Marzano eller kirsebærtomater, begge to går bra. På grunn av kjøttfullheten og ikke så mye saft og småfrø er San Marzano og andre plommetomater de som brukes mest i kjøkkenet til sauser og nedlagt. Og i denne retten var de deilige. 

Egentlig er det flere måter å lage denne på, men basisoppskriften er alltid den samme. Og det er alltid én oppskrift som mener å være den rette. Usaltet toscansk brød og toscanske tomater mener mange er det aller viktigste, men her hjemme får også vi bruke det vi har. Selv hadde vi akkurat høstet inn de siste San Marzanotomatene fra drivhuset, så de ble det!

løk og hvitløk
Løken og hvitløken skjærer du smått, som på bildet. I Pappa al pomodoro må absolutt ikke disse to ingrediensene mangle. Da mangler noe av det vesentligste.
Pappa al pom ingr2
Skjær tomatene opp i biter som på bildet, og skjær vekk de grønne “trekantene”, (til høyre øverst.) Basilikumen var de siste restene fra drivhuset, så litt finere kunne nok de vært!

Pappa al pom tomaterFørst lar du løken og hvitløken putre blank i olivenoljen. Så har du i tomatene, basilikum, salt, litt sukker og en knivsodd chilipulver. Dette får småkoke 8 til 10 minutter.

Pappa al pom loffen
Skjær den beste loffen du får tak i, i terninger som på bildet. Med skorpe!
Pappa al pom med loff
Så har du brødet i kjelen og stamper med vispen. Bland og stamp godt, massen skal være homogen. La småkoke 10 minutter til.  Noen bruker litt kraft for å få retten mer som suppe. Det gjorde ikke vi.
Pappa al pom ferdig
Slik ser den ferdige pappa al pomodoro ut. Vi serverte den med noen fine olje og smørstekte fiskefileter. Og det var det!

Pappa al pomodoro

Pappa al pom retten2
Når du serverer denne deilige retten drypper du over din fineste olivenolje tilslutt, river over litt parmesan, og pynter med et basilikumblad. Vi stekte noen fine fiskefileter som tilbehør. Eller var det omvendt?

Ingredienser:
tomater, gjerne plomme eller kirsebær, fra boks går også greit
basilikum til retten, og til pynt
løk og hvitløk
salt og litt sukker
3 skiver av beste loff, eller usaltet hjemmebakt
olivenolje til retten
parmesan

din fineste olivenolje til drypping over den ferdige retten
Slik gjør du:
Del opp tomatene i trekanter/firkanter. Skjær av de grønne stilkfestene. Del opp loffen, og følg ellers teksten under bildene over.

Print Friendly, PDF & Email