Traktkantarellene våre
Det er ikke bare i Antibes kantarellen er kommet (det uthevede bildet over). Nå er de her også. Vanlig kantarell kom allerede i juni, de andre har sesong nå. Kantarellene er nær beslektet med trompetsoppene, og den som minner mest om disse er traktkantarellen. Og både gul trompetkantarell og sort trompetsopp er deilige matsopper. Mange kaller forresten den gule for gul trompetsopp, og det er jo også helt greit. Traktkantarellen er ganske vanlig, gul trompetkantarell litt mindre vanlig, og sort trompetsopp mer uvanlig.
Traktkantarell
CANTHARELLUS TUBEAFORMIS
Tubeaformis = trompetformet, og slik ser jo både den og de andre to egentlig ut. Den kalles også for høstkantarell, og vokser i store grupper senhøstes. Du finneer den i mose og blåbærlyng, gjerne der det er litt fuktig.
Traktkantarellen er slett ikke lett å få øye på, den ligner på visne blader. Men har du først sett èn, kan du være ganske sikker på å finne mange fler.
De er ypperlige å tørke for vinterforsyning, enten i tørkeapparat, i stekeovnene, eller tredd på snorer og hengt opp på et tørt sted. De er også topp sopp i supper, sauser, gryteretter og stekt, både som fersk og tørket.
Gul trompetkantarell
CANTHARELLUS XANTHOPUS = GUL FOT.
Den gule trompetkantarellen vokser i grupper blant mose i fuktig granskog. Vårt plukkested fant Roger, svigersønnen vår. Og der har vi årvisst plukket den. Den ligger helt inntil et bekkeleie, i grønn fin mose. Den angripes sjelden av larver eller mark.
En flott matsopp, som er deilig stekt til fisk, skalldyr eller kjøtt, eller som en egen liten rett.
Sort trompetsopp
CRATERELLUS CORNUCOPIOIDES = LIK ET OVERFLØDIGHETSHORN
Den sorte trompetsoppen er en nær slektning av kantarellene, også den ypperlig å tørke. Det beste er nok allikevel å steke den nyplukket. Den vokser i fuktig løvskog, gjerne på åpne lyse steder, men er ikke en vanlig og enkel sopp å finne. Vår sopp fant naboen, tidligere kjøkkensjef Per Arntzen.
Vi får den hit til oss, og spiser den sammen. Men iår ser det ut som det er slutt sier Per; det har vært trehogst i området, og det er et dårlig tegn.
Trompetsoppen angripes også sjelden av larver. Skjær vekk den nederste delen av stilken, den er ikke så god.
Kyllingbryst i traktkantarellsaus
Egentlig er oppskriften med morkler, og fra Provence, men morkler er det jo vanskelig å få tak i. Og morkler skal man være kjent med for å plukke! Hermetiske på glass er jo et alternativ. Vi har brukt tørket oppbløtt traktkantarell. Og godt ble også det.
Ingredienser:
4 kyllingbryst
2 spsk olivenolje
salt og pepper
2 spsk smør
1 stor eller 2 små sjalottløk
1 purre
100 gram tørket, oppbløtt traktkantarell, alternativt hermetiske morkler
1,5 dl. hvitvin
5 spsk fløte
Slik gjør du:
Stek kyllingbrystene lysebrune i oljen. Salte og pepre. Hold dem varme.
Smelt smøret, legg i sjalottløken og purren i skiver/ringer. Legg også i soppen. La dette småputre 5-8 minutter, før du heller over vinen. Kok noen minutter til og krydre med salt og pepper. Tilslutt har du i fløten, og koker inn 1-2 minutter. Legg opp og servèr. En god musserende hvitvin går godt til denne. Vi brukte en deilig Cremant de Alsace.