Traktkantarellene våre

Traktkantareller
Traktkantareller

Det er ikke bare i Antibes kantarellen er kommet (det uthevede bildet over). Nå er de her også. Vanlig kantarell kom allerede i juni, de andre har sesong nå. Kantarellene er nær beslektet med trompetsoppene, og den som minner mest om disse er traktkantarellen. Og både gul trompetkantarell og sort trompetsopp er deilige matsopper. Mange kaller forresten den gule for gul trompetsopp, og det er jo også helt greit. Traktkantarellen er ganske vanlig, gul trompetkantarell litt mindre vanlig, og sort trompetsopp mer uvanlig.

Traktkantarell

CANTHARELLUS TUBEAFORMIS

Tubeaformis = trompetformet, og slik ser jo både den og de andre to egentlig ut. Den kalles også for høstkantarell, og vokser i store grupper senhøstes. Du finneer den i mose og blåbærlyng, gjerne der det er litt fuktig.

Traktkantarellen er slett ikke lett å få øye på, den ligner på visne blader. Men har du først sett èn, kan du være ganske sikker på å finne mange fler.

Traktkantarell, toerket2_edited-1
Disse traktkantarellene ble tørket ifjor, og er enda knusktørre og fine til en ny vintersesong. Slik har du kantareller hele året.

De er ypperlige å tørke for vinterforsyning, enten i tørkeapparat, i stekeovnene, eller tredd på snorer og hengt opp på et tørt sted. De er også topp sopp i supper, sauser, gryteretter og stekt, både som fersk og tørket.

Gul trompetkantarell

CANTHARELLUS XANTHOPUS = GUL FOT.

Gul trompetsopp
En nydelig sopp, som kjennetegnes av den sterkt gule stilken. Den er årviss, og takknemlig å plukke.

Den gule trompetkantarellen vokser i grupper blant mose i fuktig granskog. Vårt plukkested fant Roger, svigersønnen vår. Og der har vi årvisst plukket den. Den ligger helt inntil et bekkeleie, i grønn fin mose. Den angripes sjelden av larver eller mark.

Andelår med trompetsopp og bønner
Gul trompetkantarell servert med stekt andelår fra Holte gård i Drangedal. En ren nytelse! Det gode andefettet matcher soppen på en smakfull måte.

En flott matsopp, som er deilig stekt til fisk, skalldyr eller kjøtt, eller som en egen liten rett.

Sort trompetsopp

CRATERELLUS CORNUCOPIOIDES = LIK ET OVERFLØDIGHETSHORN

Sort trompetsopp
Sort trompetsopp er nok den beste av disse tre typene, og også den mest sjeldne. Aller best er den stekt rett etter at du har kommet hjem fra soppturen.

Den sorte trompetsoppen er en nær slektning av kantarellene, også den ypperlig å tørke. Det beste er nok allikevel å steke den nyplukket. Den vokser i fuktig løvskog, gjerne på åpne lyse steder, men er ikke en vanlig og enkel sopp å finne. Vår sopp fant naboen, tidligere kjøkkensjef Per Arntzen.

Kantarell, gul og sort trompetsopp_edited-1
Og her stekes vanlig kantarell, gul trompetkantarell, og sort trompetsopp sammen. Et deilig trekløver med smak av skog og mark. Tilsett gjerne litt fløte tilslutt, Og kvern over litt sort pepper.

Vi får den hit til oss, og spiser den sammen. Men iår ser det ut som det er slutt sier Per; det har vært trehogst i området, og det er et dårlig tegn.
Trompetsoppen angripes også sjelden av larver. Skjær vekk den nederste delen av stilken, den er ikke så god.

Kamskjell med traktkantarell
Her er traktkantarell servert til flotte kamskjell med kirsebærtomater, persille surret i olivenolje, og en enslig vanlig kantarell.

Kyllingbryst i traktkantarellsaus

Egentlig er oppskriften med morkler, og fra Provence, men morkler er det jo vanskelig å få tak i. Og morkler skal man være kjent med for å plukke! Hermetiske på glass er jo et alternativ. Vi har brukt tørket oppbløtt traktkantarell. Og godt ble også det.

Kyllingbryst og traktkantarell raavarer
Her er det du trenger; tørket, oppbløtt traktkantarell, purreløk, sjalottløk, hvitvin, olivenolje, smør og hvetemel.
Kyllingbryst og traktkantarell saus
Det meste er lagt i, og blandingen får småputre litt før vinen, og senere fløten has i. Kyllingbrystene holdes varme i mellomtiden. Litt hvile er jo godt for dem.
Kyllingbryst og traktkantarell
Dette smakte faktisk nydelig! Noen kaller smør og fløte en litt lettvint måte å få en rett god på, men det blåser vi i. Mat SKAL jo være godt.

Ingredienser:
4 kyllingbryst
2 spsk olivenolje
salt og pepper
2 spsk smør
1 stor eller 2 små sjalottløk
1 purre
100 gram tørket, oppbløtt traktkantarell, alternativt hermetiske morkler
1,5 dl. hvitvin
5 spsk fløte
Slik gjør du:
Stek kyllingbrystene lysebrune i oljen. Salte og pepre. Hold dem varme.
Smelt smøret, legg i sjalottløken og purren i skiver/ringer. Legg også i soppen. La dette småputre 5-8 minutter, før du heller over vinen. Kok noen minutter til og krydre med salt og pepper. Tilslutt har du i fløten, og koker inn 1-2 minutter. Legg opp og servèr. En god musserende hvitvin går godt til denne. Vi brukte en deilig Cremant de Alsace.

Print Friendly, PDF & Email