Hummer i Spania

Fiskedisk 2
Dette er ikke blant de aller største fiskediskene jeg har sett i Europa. Men på ingen måte en dårlig en. Her ligger det masse god fisk, og fremfor alt skalldyr. Flere råvarer fra Norge, men de ser du ikke i norske fiskedisker. I det hvite feltet til venstre er nettopp en ny forsyning av norsk skrei ankommet.

Jeg har lenge lurt på hvorfor vi ikke får kjøpt levende hummer i norske fiskedisker. Det gjør man jo over hele Europa, så det kan vel ikke være EU som har bestemt dette? Da må det vel være norske bestemmelser da. Men hva er begrunnelsen? For det er vel ikke slik at vi her hjemme behandler hummeren på en mindre human måte enn våre europeiske venner? Vi har prøvd levende hummer i Spania. Canadisk hummer. Og det ER ikke slik at dette er et dårlig produkt.
Hummer i kum
En halv kilo hver veide disse canadiske hummerne. Og de var så absolutt levende. Hvorfor får vi dem ikke i norske fiskedisker? Man må da kunne passe på dem så lenge at dersom betjeningen er redd for at de etter en tid skal selvdø, koker de dem i butikken og selger dem kokt. Vi gjør jo akkurat dette med andre skalldyr.
Hummer i kjele
En og en kokte vi hummerne, ca 18 minutter hver. Vi la dem i kokende vann. Noen foretrekker å legge dem i kaldt vann, og la dem “sovne inn”. Mens andre legger dem i fryseren og lar dem sovne inn der. Hver sitt valg altså.

Hummer og snøkrabbe
Begge hummerne er kokt. Foran, en ferdigkokt snøkrabbe, kjøpt i butikken. Den kunne vi spart oss, helt tørr, og ubrukbar som menneskeføde.

Snøkrabbe for 22,5 millioner

Ja, så har vi lest. Det eksportert vi flott snøkrabbe for i fjor. Sett den i butikken? Ikke jeg heller. Hvorfor: “Ingen etterspør den” er jo et vanlig svar! Nei nettopp! Ingen gjør det, for ingen vet at den finnes. Kanskje smart å gjøre kundene oppmerksom på nye produkter ved å fortelle dem om dem. Ha dem i butikken, markedsføre dem osv. Istedenfor 100 forskjellige youghurter med forskjellige smakstilsetninger, kunne vi jo få noen nye råvarer en gang i blant. Fisk og skalldyr for eksempel. I “sjømatlandet” Norge. Eksportlandet Norge. Råvareeksportlandet kanskje?

Hummer på bordetDen ene hummeren serverte vi varm, en halv til hver. Med noen sitronbåter, et lite eggeglass med alioli, en baguetteskive, og en god musserende Freixenet. Levende selvkokt canadisk hummer. Det er selvfølgelig ikke norsk hummer, men en kjempegod erstatning. Vi har visst begynt med oppdrett av hummer i Norge. Sett den i butikken? Ikke jeg heller.

Hummer nr 2
Den andre dagen ble hummeren servert kald, skåret i skiver, hodeinnholdet untatt paven ble selvfølgelig spist. Som tilbehør et par sitronbåter, og en liten klatt  guacamole. Deilig var det!

Print Friendly, PDF & Email