Råkokte reker med poteter og saus

Slik ser rå norske reker ut før koking. Dette er Pandalus Borealis, de rekene du får kjøpt i butikkene her hjemme. Akkurat disse er veldig små. De går ofte til rekesmørbrød etter koking og pilling. Vi kjøpte våre hos Brødrene Berggren i Sandefjord, men brukte dem til en middagsrett med inspirasjon fra nord-Tyskland. Der bruker de sandreker, Crangon crangon, som ikke brukes hos oss, men finnes langs kysten vår. Spørsmålet er jo da; hvorfor brukes de ikke, de er jo små delikatesser? Vel, så får våre reker være en god erstatning.

Her er det du trenger til den deilige dillsausen vi skal bruke; fløte, creme fraiche, litt mel, smør, kalvekraft utblandet fra flaske, litt sitronsaft, worcherstershiresaus og løk.

Kok opp 4 liter vann tilsatt 3 ss. salt og 2ss. sukker. Ha i rekene, kok opp igjen, ta kjelen til side og la trekke et par minutter. Skyll av i kaldt vann, og de er klare for pilling.

Våre små Nordsjøreker er klare til å bli pillet, eller renset som vi også sier. En litt tidkrevende jobb med små delikatesser som mål.

Purreløk, borettaneløk, masse dill, sitronsaft og slangeagurk er klare for skjæring i ringer/skiver, og biter. Halvparten av dillen finhakkes, resten brukes over retten. Kok opp vann, legg i grønnsakene og la koke et par- tre minutter. Sil av.

Finhakket løk stekes blank i smør. Dryss over litt mel og la putre med litt. Ha i fløte og kok inn to- tre minutter, så creme fraiche, kraft og worchestersaus. Press over litt sitronsaft. Bland i dillen til slutt.

Kokefaste poteter er kokt og skåret i skiver, grønnsakene er fordelt, sausen er hellt rundt på tallerkenen, og de nykokte rekene er lagt på toppen med dill strødd over. Deilig smakte det! Du KAN selvfølgelig også bruke ferdigkokte reker, men det blir ikke det samme. Nykokt er nykokt!

Ingredienser:
fløte
creme fraiche
litt mel
smør, kalvekraft fra flaske, og litt sitronsaft,
worchestersaus
løk
salt og pepper
purreløk og sjalott- eller borettaneløk
slangeagurk
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email