Urteboken, -Spansk kjørvel

Spansk kjørvel er blitt mer og mer populær, og gir en deilig anissmak til både supper og fruktsalat. Den virker styrkende og er god for fordøyelsen.

Kjørvel, spansk (Myrrhis odorata, flerårig urt fra skjermplante-familien)

Opprinnelse og historie

Odorata, av odor som betyr velluktende. Planten har vært kjent i mer enn 2000 år. Den har en mild, anisliknende smak, og er rik på A og C vitaminer, noe B vitaminer. Den skal være god for lever og nyrer, og reduserer høyt blodtrykk. Den engelske botanikeren John Gerard(1545-1611) sa: ”Den pleier jeg å spise med olje og eddik, og den er meget god for folk som har mistet livsgnisten”
Kjørvel virker styrkende og er god for fordøyelsen, og den kan brukes mot hoste og astma. Kjørvel inngår også i likøren Chartreuse, og er en utmerket urt til snaps, hvor både frø og blader kan brukes.

Bruk i maten

Kjørvelsuppe er deilig, og den kan hakkes sammen estragon, persille og gressløk i omeletter, og i salat. Prøv også pesto, hvor du erstatter basilikum med kjørvel og persille, og pinjenøtter med valnøtt. Den bør ikke mangle i kylling og fiskeretter, og smørkuler med hakket kjørvel, er et deilig tilbehør til kjøtt.
En god fruktsalat blir spennende med litt klippet kjørvel over. Deilig til eggerøre, i potetsalat, i hvitvins-eddik, og knust i smørkuler over stekt fisk. Bruk den som du bruker persille. Og husk, i matretter tilsetter du kjørvel helt til slutt. Da får du med den gode smaken.
Prøv denne kjørvelsuppen: 1 kilo poteter i tynne skiver og 2 store hakkede løk myknes i en kjele med smør. Hell over 2 liter god buljong og la surre i 2 timer. Rør om av og til. En halvtime før slutt har du i 2 spiseskjeer frisk kjørvel. Kjør igjennom med stavmikser, visp i en kopp kremfløte, og dryss tilslutt over mer kjørvel. Server med bagett.

Riktig oppbevaring

Klipp først av posen et par cm over pottekanten, dersom du har kjøpt planten i butikken.
Kjørvel skal være frisk i fargen, og dufte anis. Den krever mye lys og vann for å holde seg godt. Plant den gjerne ut, da blir den kraftigere i smaken. Dersom du vil ha den som potteplante, må den tynnes ut og plantes over i en større potte. Oppbevar ikke krydderurter sammen med tomater, røde pepperfrukter, epler og pærer.  De avgir etylengass, som gjør at urtene blir bløte og slappe.

Breiflabb med kjørvelpesto

Breiflabb med kjørvelpesto

Ingredienser
4 filetstykker breiflabb, (torskerygg eller klippfiskfilet kan også brukes)
8 ansjoser, gjerne italienske
60 gram hver av gulrot, purreløk og sjalottløk
30 gram smør til grønnsakene
1 liter fiskebuljong
2 spskj. raps eller olivenolje
Salt og kvernet pepper
30 gram smørtil fisken
4 hvitløkkløfter, kan sløyfes
Slik gjør du
Skjær gulrot og purre i små terninger, og finhakk sjalottløken. La dette surre i smør til det er blankt, men ikke brunt. Tilsett fiskebuljongen og kok det mørt i kjele med lokk. Hold varmt.
Krydre fisken med litt salt (ansjosen avgir også salt), og pepper, og stek den tre-fire minutter i varm olje på undersiden. Legg i ovnsfast fat, og tilsett hvitløken og smøret. Legg ansjosfileten på fiskefiletene, og stek ved 220 grader i 10 minutter i ovn. Ta ut av ovnen og legg fisken varmt mens du rører sammen grønnsakblandingen med stekekraften til det blir glatt. Fjern hvitløken.

Kjørvelpesto:

Kjør en god neve finhakket kjørvel, og persille, med 1 hvitløkfedd, 4 valnøtter og god olivenolje til en glatt masse, alternativt støt det i en morter.
Legg opp som på bildet. Server med en god pommes frites, eller kokte poteter. VELBEKOMME!

Oppskrifter med kjørvel:

Breiflabb med kjørvelpesto

Lammekotelett med kjørvelpesto

%d