Julesild må ikke mangle!

Og slik serverte de sildetallerken på Pakhuset på Skagen for noen år siden. Borte nå. Men andre på Skagen har gode sildetallerkener.

Selv om både danskene og svenskene etter min mening er flinkere med sild enn vi er, går det jo an å trylle frem god julesild til julebordet. Og danskene bruker jo norsk sild til sine silderetter da!

523 Julesilderett
Kryddersild, enebær og løk er hovedingrediensene til denne enkle, men gode silderetten.

Enebær gir en deilig smak til mye god mat. Også til sild, aller best dersom du bruker god kryddersild som utgangspunkt. Og smaksetter med gin eller akevitt. Gin er jo basert på enebær.

Enebærsild

Ingredienser:
6 utvannede kryddersildfileter
1 spskje knuste, tørkede enerbær
2 hakkede løk
2 spskj. gin eller akevitt

Lake:
1 dl. 5% eddik
2 dl. vann
2 dl. sukker og noen knuste enerbær
Slik gjør du:
Kok opp laken, avkjøl og tilsett gin eller akevitt. Skjær silden i smale biter og legg opp på et fat (på glass går også). Ha over eller bland i knuste enerbær og løk. Hell over laken og la stå i 2 – 3 døgn. Pynt gjerne med noen enerkvister som på bildet over.

Limesild
Også med utvannede spekesildfileter blir julesilda god! Og her skal det ikke mer enn litt lime eller sitron til for å få retten smaksrik. Velg selv om du vil bruke lime eller sitron. Og husk; det er bare sitroner med den lille utveksten på hver side som er ekte sitron. De andre er krysninger.

Sitron eller limesild med dill

Ingredienser:
6 utvannede spekesildfileter
1 lime eller sitron i skiver
1 bunt dill
litt gult fra en purreløk

Lake:
Ingredienser:
Saft av 4 limefrukter eller sitroner
1 1/2 dl. vann
6 spskj. sukker
5 kryddernellikk
3 sorte og 3 hvite pepperkorn
1 laurbærblad
2 spskj. olje
Slik gjør du:
Skjær den avtørkede silden i skiver. Lime/sitronskivene skjæres i små biter(skjær vekk skallet)Skylle og strimle purren, og bland dette og grovhakket dill på et glass eller legg på fat. Press ut limesaften for seg, kok opp laken og la den avkjøle. Bland i limesaften og olje og hell over silden. La trekke i 2 – 3 døgn. Dekorer med limeskiver.

Ansjosrett
Dette er faktisk blitt en av våre slagere på julebordet. Enkel å lage, nydelig på smak, og med norsk juleansjos kan det ikke bli bedre!
Silderetter
Silderettene er satt på bordet, snart kommer resten til julefrokosten.

Marinert ansjos

Ingredienser:
1 boks ansjosfileter, eller selvrensete
1 spskj. rødvinseddik
3 spskj. vanlig olivenolje
4 spskj. finhakket rødløk
3 spskj. finhakket dill
Slik gjør du:
Tørk av filetene i kjøkkenpapir. Bland olje og eddik. Legg ansjosfiletene lagvis med løk og dill, avslutt med dill. Hell over oljeblandingen og la trekke et par-tre dager i kjøleskap.

Julefrokost
Og så er det tid for å sette seg til bords. Fisk og sild bakerst på bordet.
Print Friendly, PDF & Email