Gravet fisk er deilig

Laks, røkt og avkokt, retten
For mange var avkokt laks og jordbær det man spiste 17. Mai. Men det er lenge siden, selv om nok mange bruker det enda. Og godt er det. Idag bruker mange også andre tilberedningsmåter på laksen; gravet for eksempel. Men også andre fiskeslag kan graves. Bildet over viser lett varmrøkt, avkokt laks.

Makrell til graving
Noe av det jeg husker best fra oppveksten rett etter krigen var mors gravmakrell. Den deilige, lett gjenkjennelige lukten av dill, og det sukkersaltede litt faste kjøttet vi hadde på brødskiven.

Makrell for eksempel, var en erstatning for laks og ørret, som var vanskelig å få tak i rett etter krigen, men en god erstatning. De senere årene er gravet fisk blitt mer og mer vanlig, men makrellen ser færre ut til å spise dessverre. Både laks, ørret og makrell passer ypperlig til graving.

≈l, gravet
Ål til graving. Fra den tiden det var lov å fiske ål. Nå er den totalfredet i hele Europa. Men i Spania blåser man visst i det; der selges bitte små blankål fritert til turistene på stranda. Og da er det ikke rart at den forsvinner.

Men også kveite, ål og andre fete fisker går an. Til og med den magre torsken egner seg. Graving er egentlig ikke en konserveringsmetode men en variant av raking eller luting, hvor hensikten er å gjøre fisken spiselig og holdbar ved bruk av salt. Den har begrenset holdbarhet, men egner seg godt til frysing i tre-fire måneder.

Ørreten er helt fri for ben, og salt og sukkerblandingen skal strøs over. Og litt kvernet pepper for den som liker det.

Henriette Schønberg-Erken gravet på denne måten i begynnelsen av forrige århundre:

“midtpartiet av laks eller tørre fjellørret flekkes, renses og befries for ben, inngnies med like deler salpeter og sukker og strøes tynt med salt, hvorefter kjøttsidene legges sammen. Kan serveres efter 5 timer. Til saus brukes en blanding av sukker, vineddik, olivenolje, fransk sennep og hvit pepper”

Altså ikke noe dill som vi er blitt så vant til. Så hvorfor ikke prøve et par tre varianter iår.
Alt som skal graves bør ha vært dypfryst minst ett døgn. Og prosessen krever nøye renslighet. Noen foretrekker å dynke fisken med cognac før saltblandingen haes på. Andre foretrekker akevitt. Til koriander og enebærgravet ørret bruker jeg akevitt, men felles for både denne og den dillgravede: jeg dynker over litt noen timer før den skal spises.

Ørret, gravet
Ikke bare salt, sukker og pepper kan brukes; både enerbær og sitronpepper går bra.

Når fisken er filetert fjerner du sidebenene ved å legge kniven flat mot kjøttsiden og skjære rett under bena. De små korte bena som sitter på skrå ned i fiskekjøttet, og ser ut som små hvite prikker, fjerner du enkelt med en pinsett.

Ørreten er klar for kjøleskapet. Krydderblandingen og dillen er lagt på, og filetene skal legges oppå hverandre.

Og når fisken er ferdig gravet og klar for julefrokosten anbefaler jeg deg å skjære den nesten flatt fra halen i lange tynne skiver, istedenfor rett opp og ned i kjøttet. På denne måten får du store fine tynne skiver med passe konsistens, og et fint utseende. Vel bekomme!

Gravet laks eller ørret

Ingredienser
2 dl. sukker
1 dl. salt
kvernet hvit pepper
masse frisk dil
Slik gjør du:
Bland salt sukker, kvernet pepper og hakket dill. Legg noe av blandingen og godt med dill på et fat med kanter. Legg den ene fileten med skinnsiden ned. Gni blandingen inn i fiskekjøttet på begge filetene og legg filet nummer to oppå den første, med kjøttsiden ned. Strø over resten av blandingen og legg lett press over fisken. Etter 2 til 3 dager er den ferdig. Øs over lake og snu fisken noen ganger under gravingen. Før servering skraper du fint av laken og pynter med frisk dill.

Jul
På julebordet mangler selvfølgelig ikke gravlaks eller ørret. Eller andre fiskeslag for den del!

Enerbær og koriandergravet ørret lager du på samme måten, men bruker kvernet eller grovhakkede tørre enebær og koriander istedenfor dill. Smaksetting  med cognac eller akevitt kan du lese om ovenfor. Server med ristet brød og kviteseidsmør. Eller persillestuede poteter og sennepssaus.

Sennepssaus

Ingredienser
2 ss. svensk sennep
1 barneskje Colmans tørrsennep
1 ss. sukker
1 ss vineddik
1/2 teskje salt
1/2 teskje hvit pepper
1 teskje saft av sitron
1 egge plomme
1 1/2 dl. vanlig olivenolje og finhakket dill
Slik gjør du:
Bland alt unntatt oljen, som du tilsetter i en fin stråle tilslutt under kraftig omrøring. Tilslutt blander du i dillen.

3 kommentarer

  1. Grunnen til å bruke sprit er for å drepe evt basiller /mark/larver eller andre uhumskheter. Men når vi fryser i 1 døgn + , er det overflødig.
    Bruk gjerne litt hetvin (gjerne den rimelige – matvin) for smak, karve/akevitt eller annet sesongkrydder. Men jeg foretrekker dill uansett -tørr og eller frisk ,gjerne blomsterdill. Legger sidene på fat med plastfilm over og snur dem 1x i døgnet . Står i kjøleskap til ferdig -passe konsistens og smak (Smaker daglig så jeg må lage dobbelt så mye som jeg skal ha (hehe) Fryser ned posjoner når ferdig/fornøyd.

  2. Anbefaller å varmrøyke MAKRELL, da den er så fet at den blir nydelig da. Varmrøyke er nær varme kilden ,slik at både røyk og varme behandler, mens kaldrøykt er røykrøret dratt ut i et langt rør slik at røyken mister temperatur og inn i et kammer hvor fisken/kjøttet henger . Du lager lett utstyret selv og det er fint å eksperimentere med avstand og brennstoff – sagmugg/flis fra forskjellige tresorter.

Kommentarer er stengt.

%d