Havabbor med urtesaus og deilige poteter


Havabboren, (Dicentrarchus labrax) er en stimfisk som hører til i havabborfamilien. Den likner på vanlig abbor, men har ikke abborens røde farge. Eng: Bass, Ty: Wolfsbarsch, Fr: Bar commun, It: Spigola, Sp: Lubina. Den har en elegant, langstrakt spindelformet kropp, fargen er sølvglinsende; oppe grå, nede mørk til hvitaktig. Finnes i Øst-Atlanteren fra Senegal til Syd-Norge, men er observert helt opp til Lofoten. Vanlig lengde er 40 til 60 cm, men den kan bli inntil 1 meter med en vekt fra 600 gram til 12 kilo, markedsstørrelsen er 600 gram til 1,5 kilo.
Havabboren hører til de mest populære matfiskene i europeisk farvann, takket være sitt magre, faste og hvite velsmakende fiskekjøtt. Den omsettes også som oppdrettsfisk, blant annet fra Hellas, Italia og andre middelhavsland. En veldig populær fisk å grille, den tilbys av og til i matkjedenes fiskedisker. (Fra boken “Scampi, vår norske sjøkreps”.) I dag: havabbor med urtesaus.
Havabboren på bildet øverst er renset,skjellene er skrapt av med en skjellskrape, og fisken er filetert.
Og slik ser de fine filetene ut når de er nesten klare for pannen.
Gjør et snitt i stykkene før du steker dem, som på bildet.
Disse urtene brukte vi denne dagen: Rosmarin, timian, estragon, persille, og purreløk. Alt bortsett fra purren var fra hagen vår.
Urtene er hakket opp og klare for å bli smaksettere i sausen.
Så i smeltet meierismør noen minutter.
Litt god fiskekraft, en skvett hvitvin, og saften fra en halv sitron tilsettes, og får småkoke litt. De kokte potetene skjæres i skiver og legges i noen minutter. Jevne litt med hvit maizena.
Fisken og noen kirsebærtomater stekes i jomfruolje, fisken krydres med salt, pepper, og litt løkpulver.
Servert! Den nydelige sausen med potetskivene, fisken med det sprøstekte skinnet som du selvfølgelig spiser, de stekte tomatene, og noen asparges kokt akkurat til fargen skifter til mørkegrønn. USKRELLET, bare skåret av nederst.
Print Friendly, PDF & Email