Har du smakt Jesuitt?

Kalkun (dinde eller dindon på fransk) har 90% spisbart kjøtt, lite fett og kalorier. Den kommer opprinnelig fra Bermuda mener noen eksperter.  Andre mener den tidligere fantes vill helt fra det nordlige Amerika og ned til Panama. Det franske navnet dinde eller d’Inde som betyr fra India viser til at Amerika tidligere var kjent som Vest-India. Til Europa kom kalkunen i slutten av det 17. århundre med jesuittene, og populærnavnet flere steder i Frankrike er da også «jesuitt».

Kalkunfilet, tomater, soltørket tomat, tomatpuré og litt dry Martini gir en god kalkunrett. Ledsaget av linguine med litt trøffelolje.

I Amerika finnes det både «tamme» og ville kalkuner, ofte ruger de tamme frem de ville. Eller ville kalkuner som fanges i ung alder brukes i oppdrett. Den franske matfilosofen Brillat-Savarin kalte kalkunen «en av de fineste gaver fra den nye til den gamle verden».  Denne av mange betraktet kjedelige fuglen, er såvisst ikke kjedelig! Hør bare hvordan Johannes Rottenhöfer, som var kjøkkensjef hos kong Maximilian den II av Bayern, i en av sine 26 kalkunoppskrifter kunne tilberede den:

«1,7 kilo trøfler skrelles, og skjæres i tynne skiver. Saltes og får putre sammen med litt spekk og «firkrydder» (like deler hvit pepper, muskat nellik og ingefær) et kvarters tid. Kalkunen fylles, brystet barderes med spekkskiver og oppbindes. Slik får den hvile på et luftig og kjølig sted 10 til 14 dager! Den blir derved gjennomtrukket med trøffelsmak. Så pakkes den inn i et dobbelt lag smørpapir før den stekes langsomt noen timer avhengig av størrelse. Og serveres med trøffelsaus med Madeira»

Hans kalkun fylt med 50 kreps, servert med krepsesmør laget på skallet, høres heller ikke vondt ut. Eller hva med utbenet kalkun fylt med gjeddefarse, blandet med lammebrissel, steinsopp og trøfler! Vel, det er vel ikke akkurat dette som kjennetegner rimelig mat. Men det hadde vært spennende å prøve den siste av dem. Vi prøver heller noe rimeligere. Og trøffelolje er jo ikke dyrt!

Kalkunfilet med linguine og tomat

Ingredienser:
4 store kalkunfiléter, eller 2 små til hver
300 gram linguine
1 boks hakket tomat+ litt soltørket tomat
1 spskj tomatpuré
3 hvitløkfedd
olivenolje + litt trøffelolje
½ dl dry Martini eller Marsala
La tomatene putre i litt olivenolje ca 10 minutter. Tilsett den soltørkede tomaten i små biter, og tomatpuréen. La alt putre 5 minutter til. Stek kalkunfiletene lett brune i olivenolje sammen med hvitløksfeddene. Kok inn skyen med Martini, eller aller helst Marsala. Samtidig koker du pastaen etter oppskriften på pakken. Sil av og bland i trøffelolje etter egen smak. Legg opp som på bildet, med skyen over kjøttet.

Print Friendly, PDF & Email