Maleren Edouard Manet malte i sin tid en aspargesbunt på oppdrag. Kjøperen ble så begeistret at han ga Manet 1 000 istedenfor 800 franc. Det manglet 1 asparges! Noen dager senere mottok han et maleri av en enslig asparges, med beskjeden: ”I Deres bilde manglet en asparges”
Bildet over viser en asparges på vei opp. Den har nettopp fått den rødfiolette fargen som litt sol har gitt den. Og som skal være kreftforebyggende! Nedover er asparges med fiolett topp blitt svært så populært!
Slik følte vi det for 14 dager siden. Ikke en eneste asparges i hagen, fordi det meste her kommer 10-12 dager senere enn nede i sentrum. Vi manglet en asparges eller flere. Men så kom noen gode venner oss til unnsetning. ”Vi er på vei til hytta, og lurer på om dere vil ha hagens første asparges? Den er akkurat kommet opp”. Selvfølgelig ville vi det, så her er den. Omsorgsfullt stukket i blomsterbedet på Borgja gård i Bø. Vi trøstet oss med at plantene deres tross alt stammer fra våre snart 40-årige aspargesbed. Og i dag serverer vi den til lammekarré med portobellosopp. Så kan man jo drømme seg til Portobello på Sardinia, uten at stedet har noe med soppen å gjøre.
Lammekarré med portobellosopp
Ingredienser:
2 stk. lammekarre
2 store tomater
brødrasp
parmesan
olivenolje
rosmarin
persille og gressløk
sjalottløk
mandelpoteter i skiver med skall
4 portobellosopp
pesto, varm
salt og pepper
4 asparges
Rute, og krydre lammekarréene med salt og pepper, de skal stekes på rist over potetene som på bildet, etter at du har brunet dem med skinnsiden ned. Del tomatene i to, og hule dem ut. Bland sammen brødrasp, finhakket persille, sjalottløk og gressløk. Rør i brødrasp og olivenolje til en jevn, litt tykk masse. Smak til med salt og pepper og fordel massen i tomatene. Ha over revet parmesan. Skjær potetene i skiver(skallet skal være på) Fordel i stekeskuffen og legg over noen rosmarinkvister. Drypp over olivenolje.
Sett de fire tomatene i hvert sitt hjørne av stekeskuffen, og sett den inn i ovnen med lammekarréene på rist over, som på bildet. Stek ved 180 grader i 40-45 minutter, eller til termometeret viser 70 grader. Stek portobellosoppen i olivenolje på begge sider. Varm opp litt hjemmelaget pesto, og fyll i soppen. Server som på bildet, med nykokt helst norsk asparges. (Kok aspargesen i lettsaltet vann med en teskje sukker, til fargen skifter til mørkegrønn. Så fast og fin skal den være!) Drypp tilslutt over noen dråper av din beste balsamico.