Franciacorta, bobler med smak

Kamskjell med Franciacorta2
En av de bedre, edle dråpene fra Franciacorta, er fra produsenten. Dessverre finnes den ikke på polet, men de har gode alternativer.

Litt syd for den idylliske Iseosjøen i Lombardiet i Nord-Italia, ligger området Franciacorta, hvor musserende viner på høyde med gode champagner produseres. Men champagne kan og vil de ikke kalles, heller ikke spumante eller prosecco. Franciacorta er Franciacorta, -basta! Vi har prøvd den med skrei. Franciacorta sammenlignes av mange  med Champagne. Den relativt unge vinen har fått en stor popularitet verden over, og lages på druene Pinot Nero (Pinot Noir), Chardonnay, og Pinot Bianco (Pinot Blanc). Selv om druene ikke har sitt opphav i Italia, har de vært i området siden Napoleons tid. Men de boblende vinene i dagens form kom først i 1960-årene. Alle bortsett fra de med betegnelsen Satén lages etter champagnemetoden, og produsentene bruker samme betegnelser som i Champagne hva gjelder tørrhet og søthet: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec and Demi–Sec.

Franciacorta, drueplukking
Klar for innhøsting hos produsenten Ricci Curbastro. Mannen med åpne armer sang en italiensk arie for oss. Alle koste seg.

Prosecco er den store moteboblen her hjemme idag. Franciacorta kjenner svært få til, og den produseres i relativt liten målestokk (1/6 av Proseccoens volum)
Vi har prøvd en Franciacorta fra produsenten Antica Cantina Fratta, til skreiloins, og syntes den var deilig. Uten å bruke for mange påfuglord; fruktig, frisk og elegant. Polet har tatt den inn, så er du interessert, spør dem.

Skrei
Skrei loins, sitron, reker, små norske poteter og en god smørbasert saus er alt som skal til i denne deilige, men ikke slankende fiskeretten.

Skrei med Dørumsgaardsaus og småpoteter.

Ingredienser:
Skreiloins til 4 personer
noen reker
norske småpoteter
sitron
salt og pepper
noen agurkskiver
Slik gjør du:
Vi dristet oss til å prøve frosne skreiloins, og gjorde det enkelt. Og de var virkelig gode. Tilbered dem som på pakken, skrell noen reker, kok potetene, og server med min egen smørsaus. Ja, jeg kaller den det, fordi jeg «oppfant» sausen. Og den er faktisk god, men fet.

Dorumsgaardsaus
Sausen tillages i vannbadkjele, og fersk gressløk klippes over når den er ferdig. Om den skiller seg litt på tallerkenen, gjør ikke det noe. den er like god.
Skrei og Franciacorta3jpg
Skreiloins med norske småpoteter, Dørumsgaardsaus, reker, noen agurkskiver, og sitron. Bruk sitronen på denne måten, de små sitronbåtene har en tendens til å sprute opp i øyet!. Og den holder fint til to personer. Denne Franciacortaen gikk helt fint til retten. Nydelig var den.

Dørumsgaardsmør

Ingredienser:
150 gram smør
1 boks Creme Fraiche
gressløk
Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i halvparten av creme fraichen. Rør med en god visp. Sannsynligvis vil sausen da skille seg. Men ikke fortvil; ha i resten og rør videre til en homogen saus. Det går som regel bra. Hvis ikke; ha i en spiseskje kaldt vann og rør videre. Tilslutt har du i godt med nyklippet eller tørr gressløk fra glass. Og gjerne noen dråper trøffelolje dersom du liker det.

Print Friendly, PDF & Email