Snegler, prøvd det?

På 70-tallet var snegler i hvitløksmør en fet og god forrett for de vågale. Men vågalt var det vel egentlig ikke. Vinbergsnegler har jo vært spist i tusenvis av år. Nå er det nok for mange sneglesmøret som lokker mest. Men sneglene, med en anelse jordsmak, er absolutt ikke vonde. Slow Food-mat i dobbel forstand. Og Slow Foods symbol! Og de fleste har jo levd blant vinrankene. Og det er ikke noe dårlig liv. I Danmark finner du dem ville i skoger og parker, eller i oppdrett. De er faktisk Danmarks største landsnegler med hus. Og snegleoppdrett finner vi hos oss også. De lever av friske og halvvisne planter. Det er ganske mye arbeid å tilberede snegler, så det beste er nok å kjøpe dem på boks; franske vinbergsnegler er å foretrekke.

Ferske snegler servert med polenta, i et hotel i Lombardia. Med en deilig tomatsaus. Men her hjemme er det enklest å kjøpe sneglene på boks.

Den vanligste serveringsmåten er med hvitløksmør, hvor du blander godt smør, friskpresset hvitløk, persille og en knivspiss cayennepepper. Så fyller du først i litt av det ferdige smøret, deretter en snegle, og på toppen smør, til hullet er fylt. Selv bruker jeg finrevet parmesan over.

Smør, persille, hvitløk og en knivspiss cayennepepper er det vanlige i sneglesmøret. Med revet parmesan på toppen blir det enda bedre.
Slik ser den ferdige snegletallerkenen ut. Så er det bare å dyppe biter av en god baguette i smøret, og fiske opp sneglen med en hummergaffel feks.

Snegletallerkner

Det finnes to typer snegletallerkener. De med dype hull, hvor smøret og sausen skal fylles i, og de med “flate hull” hvor fylte sneglehus skal ligge. I  oppskriften under bruker vi de førstnevnte. Fyll  litt av hullet med en blanding av pesto og  meierismør. Legg i sneglene, en i hvert hull, og etterfyll med blandingen.  Over dette godt med revet parmesan. NB! Ikke fra pose. Gratiner i ovn i 8 10 min. til gyllenbrun. Server med baguette. Osten skraper du av med en kniv. Den blir sprø og deilig.

Nostalgi på kjøkkenet! Joda, disse har ligget i øverste skapet noen år. Den hvite er til snegler i eget hus, de to andre til å fylle sneglene og smøret i.

Sneglesmør og pesto

Ingredienser:
1 basilikumplante eller et litermål fylt opp med blader, tettpakket.
2 spiseskjeer pinjekjerner eller valnøtter
2-3 hvitløkkløfter
5-6 spsk. friskrevet parmesan
1,5 dl. jomfruolivenolje.
salt
Brun kjernene/valnøttene lett i en panne. Ha basilikum, nøtter, hvitløk og salt i en hurtigmikser eller støt alt i en morter. Når massen har en smidig konsistens lar du oljen forsiktig renne ned i den samtidig som du rører. Tilslutt blander du i den friskrevede parmesanen. Dersom du synes den ble for skarp; bland i litt oppvarmet fløte.