Eplekake

Ikke mange frukter er så mye brukt i bakst som epler. Og ikke bare i kaker er epler en fantastisk råvare. Det meste av matretter kan ha eple som en av ingrediensene. Her ligger oppskrifter på eplekake hvor eple er hovedingrediensen.

Klokkergårdens eplekake

125 g. margarin
125 g. sukker
3 egg
1 ts frisk sitronsaft200 g. hvetemel
3 store ts. bakepulver
3 ss kald melk
500 g skrelte epler
50 g sukker + kanel
Rør smør og sukker hvitt, tilsett deretter eggeplommene og sitronsaften. Sikt melet med bakepulveret og ha det i deigen vekselvis med melken. Skjær tilslutt de tre stivpiskede eggehvitene inn i deigen, som helles i godt smurt rund bakeform med løs bunn. Skrell eplene og del dem i båter, ta vekk kjernehuset. Legg eplebåtene oppå kakedeigen, dryss med sukker og kanel. Stek kaken 50-60 minutter i ovn ved 200 grader.
Kaken er god både lunken og kald, og blir like god etter frysing. Server med pisket krem.

Eplekake med mandler og hasselnøtter.

Til deigen:
50 g margarin
175 g sukker
2 egg
Revet skall fra 1 sitron
250 g revne hasselnøtter
200 g eplemos
100 g mel
1 ts bakepulver

750 g epler

Til kaketoppen:
Ingredienser:
100 g smør
100 g sukker
1 ss honning
1 ss melk
50 g skivede mandler
Cocktailbær eller syltede kirsebær
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Dekk en springform med bakepapir. Rør margarinen kremet, og kjør alle ingrediensene til deigen i kjøkkenmaskin, til du har en jevn masse. Spre den jevnt utover springformen. Forbak 10 minutter i ovnen.
Skrell eplene, fjern kjernehusene og del eplene i båter. Dekk springformbunnen med eplebåtene. Smelt smøret til kaketoppen i en panne og rør i sukker og honning til det er smeltet. Rør inn mandelskivene og melken. Spre jevnt over eplene og bak ferdig i 40 minutter. Pynt med noen cocktailbær eller halverte, syltede kirsebær. Server med god rømme eller pisket krem.

Print Friendly, PDF & Email