Dorade med fennikel

Skrap først skjellena av fisken, eller be butikken om å gjøre det. Klipp av hale og finner, og stikk halve sitronskiver inn i snittene du lager, 3 på hver side.

Dorade er en middelhavsfisk som oppdrettes i Hellas. Du får den i flere Menybutikker, som også har oppdrettet havabbor av og til. Gode fisker begge to, uten at jeg kjenner til oppdrettsmetoder og tilsetninger. Av og til er det deilig å variere litt fra de 6-7 slagene du får i norske fiskedisker, hvor feks våre flotte, deilige smakfulle innlandsfisker er helt fraværende. Men det er en annen skål! Og når du kan tilberede fisken med mandelpoteter, fennikel, tomater, persille og urter; alt fra egen hage, da kan det vel ikke bli bedre.

Mandelpoteter nettopp hentet inn fra hagen i litt forskjellige størrelser går helt greit, de skal skives opp.
Mer fra hagen; fennikel, persille, rosmarin og hvitløk. Hvitvin blandes i underveis og gir en deilig smak til denne rustikke blandingen.
Fennikelen er er skivet opp, det samme er potetene. Bare hvitløken gjenstår, også den i skiver.
Legg først potetskivene i en panne med jomfruolje, så fennikelen, rosmarinen og hvitløken. La alt surre en 15 minutters tid over ikke for sterk varme. Halvveis heller du i hvitvinen. Bland fint med en stekespade flere ganger underveis. Persillen blander du i de siste tre-fire minuttene, bladene skal være friske, faste og gode.
Skiv opp tomatene og la dem småsurre med litt rosmarin og timian i jomfruolje. Persillen hakker du og har i tilslutt. Smaksett med et par kvister fennikel.
Doraden med de innstukne halve sitronskivene stekes ved god varme på begge sider i jomfruolje, den tåler fint 220 grader. Sitronene karamelliseres og gir deilig smak til det faste, fine fiskekjøttet.

Og slik ble denne deilige fisken servert; med et par fennikelkvister som pynt på toppen ble potet og fennikelblandingen lagt opp med tomatblandingen over. Jomfruoljen og hvitvinen har trukket inn i potetene og tilført masse smak. Et glass av den samme hvitvinen går godt ved siden av.

%d bloggere liker dette: