Det er vinter, da tar vi oksehale i Nebbiolo

I går var det vinter hos oss! Og da passer det med oksehale! Og oppskriften fant vi på youtube. Men for at den ikke skulle bli for vinterlig la vi inn noen stekte squashblomster.I går morges søkte jeg for moro skyld på youtube etter den lille landsbyen Castiglione Faletto, i Piemonte, som vi besøkte for noen år siden. Vi er så heldige at vi kan ta inn youtube på vår 42-tommer, i HD! Via en lydplanke fra Philips. Og der lå det virkelig mye om den koselige lille landsbyen. Og fra restauranten Le Torri, som lå i det samme huset som vi leide leilighet i. Ikke nok med det. Den driftige kjøkkensjefen Maria Cristina Rinaudi hadde lagt inn flere oppskrifter filmet fra kjøkkenet i restauranten.

Fra den koselige restauranten Le Torri, med et kjøkken godt over middels.

Litt senere i går kom det en haglskur av dimensjoner (håper det gikk bra med eplekarten i nabokommunen Sauherad). Da kom tanken om vintermat. 20. juli 2012! Maria hadde nemlig en oppskrift på kalvehale i Barolo. Og slik ble det. Ikke kalvehale, det får du ikke tak i, men oksehale ble kjøpt inn, det samme med vin. en Nebbiolo fikk holde, en flaske Barolo blir litt for dyr, med en i gryten og en til maten.

Oksehale i Barolo, eller Nebbiolo som her, er enkel å lage. Du finner oppskriften nedenfor.

Solens mat

Apropos! I dag sto opptakeren på Solens mat kl. 0700. I reprise. Vi har nok sett alle de noen og tyve programmene før, men disse må sees flere ganger. Bedre mat, slow food og landbruksprogram skal du lete lenge etter. Bo Hagstrøm har virkelig fått det til. Og Italia har virkelig mye å lære oss hva angår småskalamat, slow food, og landbruk i småskala målestokk, fra tusenvis av små gårder i Italia. I dag var Bo langt oppe i de lombardiske fjellene i Valtellina, hvor både god ost og vin produseres. På setrene lages ostene Bitto, som kan lagres i 10 år, som den eneste i verden. Og taleggio. Følg med, kanskje kommer de videre programmene også i reprise! De første 6 ble avsluttet i dag.

Vi tok med noen squashblomster fra Borgja gård og vår egen hage, for at ikke retten skulle være for vinterlig.

Oksehale i Barolo

Ingredienser:
1 pakke oksehale (du får kjøpt den frosset)
2 løk + 3 hvitløkfedd
3 gulrøtter
3 stangselleistenger
olivenolje
5 nellikkspiker
1 kvist rosmarin
1 laurbærblad
revet muskatnøtt
Slik gjør du:
Brun oksehalestykkene i olivenolje sammen med løken og hvitløken. Ha i grønnsakene i litt store biter. Legg i resten av ingrediensene og hell over en flaske vin. La alt koke sakte i minimum 3 timer. (Oppskriften til Maria er med kalvehale!) Her kan du se den: http://www.youtube.com/watch?v=xcrR5rDMP9w

Okse i Barolo, Milano
Slik fikk vi servert okse i Barolo i det koselige lille hotelle Albergo Milano, i den lille fjellandsbyen Marzio, hvor far bodde i 38 år, til han døde der. Legg merke til de to skiven polenta.

Server med polenta som du lager etter oppskriften på posen, og tilsetter litt olivenolje og masse finhakket basilikum. Vi har også stekt noen squashblomster fylt med ricotta og finhakket squashkjøtt. Som saus bruker du grønnsakene i kjelen, og kraften. Alt kjørt med stavmikser.

Print Friendly, PDF & Email