Fjellørret i lavlandet

For noen dager siden kom naboen innom med en fet og fin fjellørret på halvkiloen. Et par dager før hadde vi fått en tilsvarende fra naboen ved siden av ham igjen. Snakk om snille naboer. Bare fordi vi hadde tatt vare på posten deres mens de var borte noen dager! Den ene fisken fra Hovden, den andre fra Hallingdal. Og når Slow Foods filosofi også går ut på å kose seg med rene og gode råvarer. Ja da gjør man vel nettopp det!

Filetert fjellørret fra Hovden foran, og en fin en fra Hallingdal bak!

Og er man først så heldige, må man jo gjøre noe med fisken! Ut av fryseren med den første, tine, og sette i gang å fileter. Så den andre. Vi hadde også 3-4 store nyhøstede slangeagurker fra drivhuset på Borgja gård liggende. Der har vi et sommerlig drivhusprosjekt i gang. Med både agurk, sylteagurk, tomater, aubergine og urter gående. I det nedlagte drivhuset altså. Men det kommer jeg tilbake til. Så hva er vel da mer naturlig enn dampet ørretfilet med agurksalat. Fars deilige og enkle agurksalatoppskrift.

Sjelden blir fisken så god som når du damper filetene lett. Og hva passer vel bedre enn nypoteter, agurksalat, en klatt rømme og brunet smør med sprø persille!

Dampet fjellørret

Ingredienser:
4 benfrie fileter av fjellørret 4-500 gram
rømme
smør

persille
nypoteter
Slik gjør du:
Bruk en fiskekjele eller kjele med rist. Smør risten med litt olivenolje. Legg i filetene og damp til du får den fine lyse rosa fargen på filetene. Brun smøret og ha i hakket persille. Brune videre til persillen mørkner og blir sprø. Legg opp som på bildet, med nykokte poteter, rømme og agurksalat.

Agurksalat:

Snitt opp en slangeagurk med en ostehøvel eller mandolin. Dryss over grovt eller fint salt, og la saltet trekke ut vannet ca. en halvtimes tid. Skyll godt og kryst ut så mye som mulig av vannet. Lag en dressing av 1 spiseskje god olivenolje, 1 teskje sitron eller eddik, og kvern i litt pepper. Bland og server.

Print Friendly, PDF & Email