Gresskarkjerner, hva du kanskje ikke visste?

Gresskarkjerner og olje brukes mye av kjøkkensjefer nedover i Europa, i de fineste matretter. Og av noen få her hjemme. Men visste du at de også kan hjelpe mot vannlatingsproblemer for kvinner i overgangsalderen. Eller at de er topp produkter mot prostataproblemer. Og det får jo de fleste av oss mannfolk en eller annen gang.

Nylig var jeg en tur innom legekontoret og tok en PSA, for å sjekke prostataen. Et par dager etter kom resultatet; verdien hadde steget siden sist jeg tok den. Så, 10 dager senere tok jeg en ny, og 3 dager senere hadde jeg avtale om besøk hos fastlegen min.
”Hva i all verden har du gjort da, verdien er jo halvert?” sa legen. Jeg fortalte henne da at jeg hadde gjort det samme som i 2010, hvor verdien også nesten halverte seg.

1 spiseskje kjerner morgen og kveld, og et lite glass granateplejuice.I m idten; en flaske økologisk gresskarkjerneolje. Foran litt av den mørkegrønne deilige oljen.

Nemlig satt meg selv på gresskarkjerne og granateplekur! 1 spiseskje kjerner morgen og kveld, og et lite glass granateplejuice.
”Men, la jeg til, ikke bare fordi jeg er oppe i årene, men også fordi du skal lete lenge etter bedre snacks enn gresskarkjerner og et friskt glass granateplejuice!”  Så nå vil jeg fortsette kuren hver dag de neste årene.  Hun noterte villig, dette var tydeligvis spennende, og kanskje noe nytt.

Slik fikk vi gresskar servert i en liten landsby i Italia; Gresskarsyltetøy med parmesan. Dette er ikke Steierisk gresskar, der brukes bare kjernene.

I Steierland i Østerrike har de lang tradisjon med foredling av gresskarkjerner, og kaldpressing av gresskarkjerneoljeolje. Denne typen har ikke skall, og kan spises direkte. Oljen er kaldpresset og begge to brukes i de fineste retter nedover i Europa. Bruk både kjerner og olje i salater(rist de litt i pannen først), strø over matretter, legg som pynt på tallerkenen osv. Bruk det i brød, i iskrem, i sjokoladekake, som pesto sammen med mynte, over asparges, i fruktsalat. I det hele tatt; som med så mye annet i matveien: Det er bare fantassien som setter begrensninger.

De Steieriske bøndene dypper hjemmebakt brød i oljen, nesten litt som bruschetta. En fantastisk god og nøtteaktig smak.
Dette er også gresskar. Liker du squash (zucchini), da liker du gresskar. For det er nettopp det squash er!

Så tilbake til prostataen
Boken ”Natürlich gesund durch Kürbis und Kürbiskernöl” (ISBN 3-89373-495-3) sier dette om de tre prostatastadiene:

1. Hyppig vannlating, også om natten. Vanskeligere å komme i gang. Urinstrålen er svakere.

2. Hyppigheten og problemene tiltar. Tvingende trang til vannlating. Enda svakere urinstråle. Etterdrypp.

3. Enda oftere trang, uten helt å få tømt seg. Stor rest-urinmengde. Tilslutt full stopp, urin i nyrene. Operasjon neste.

50% av menn over 40 år, og 80% av de over 60 år, har en forstørrelse av prostata fremholder de. Tyske helsemyndigheter anbefaler 10 gr. gresskarkjerner pr. dag til alle i stadiet I og II. (Hallo! Hvor er Norge?) Kjernene styrker blærefunksjonen, trangen til vannlating går tilbake, strålestyrken bedrer seg, og blæren tømmes helt. Etterdrypp og startvansker blir sjeldnere. Dette kan jeg underskrive på! Boken avslutter kapitlet med å si at kjernene ikke bare forebygger, de heler også. (Antallet nødvendige prostataoperasjoner reduseres)
Kvinner i overgangsalderen som sliter med blæren vil få styrket blæremuskulaturen ved å bruke kjerner eller olje. Så prøv det dere også!

Jeg elsker skalldyr! Her er det skalldyrmix( fra frossen pose) og akkar, servert med rucola, gresskarkjerner og gresskarkjerneolje. Bak ser du endivie(sikorisalat) surret i jomfruolje.

Første gang jeg kom over dette var da jeg tok opp et landbruks-program fra Østerrike for mange år siden, hvor de besøkte en håndverksprodusent av gresskarkjerner og olje. Ute på jordene satt menn og kvinner og krafset ut kjernene for hånd. Senere ble de knust i valser, ristet over varme, og tilslutt kaldpresset ved 60 grader. Kjernene for salg ble rengjort og lagt i poser. De koster nødvendigvis noe mer enn jomfruolje.
Steierisk gresskarkjerneolje har geografisk beskyttet betegnelse. (“g.g.A.”) Du får den også økologisk. Hele 80% flerumettede fettsyrer inneholder den, for de som synes det teller.

Jeg elsker også vilt. Her hjortemedaljong med kamskjell og kantarell. Og gresskarkjerner, olje og basilikum fra tube. Det sist er nytt i den lokale Menybutikken, Og faktisk godt. Helgemat!

I tillegg til Vitamin E og beta-karotin, magnesium, jern, sink og selen. Det viktigste innholdsstoffet er Phytosterin, en gruppe av bioaktive innholdsstoff som hjelper mot prostata og blærebesvær. Også ren granateplejuic har effekt mot prostatabesvær. Så denne blandingen kan virkelig anbefales!
Sjelden har jeg sett eller brukt en bedre kombinasjon av det nyttige og det smakelige, enn det gresskarkjerner og olje kan gi kroppen og maten. Så dersom du er en ung mann under 40; begynn med gresskarkjener når du må opp flere ganger om natten. Du over 40; ta en PSA-kontroll, iallfall dersom du har begynnende vannlatingsproblemer! Og dersom du er kvinne i overgangsalderen; prøv gresskarkjerner, gresskarkjerneolje og granateplejuice mot vannlatingsproblemene dine.

DEL DENNE GJERNE MED VENNENE DINE!!!

Print Friendly, PDF & Email