Bruschetta Cavolo nero

Sortkål nettopp hentet inn fra hagen; sprø fine blader med masse god næring er klar til videre bearbeiding.

Sortkål, svartkål, eller cavolo nero (Brassica oleracea ‘Lacinato’) er en deilig kåltype som kan brukes på samme måte som grønnkål. Den kalles også Toscanakål, og vi har brukt den i en svært enkel toscansk rett; Bruschetta di cavolo nero laget med kokt flesk. Sortkålen inneholder godt med A, C og K vitaminer. Den brukes alltid i de to kjente italienske suppene minestrone og ribollita.

Bladene er skilt fra stilkene ved å trekke dem nedover stilken med tommel og pekefinger. Kålen er lagt i en kjele med saltet vann og klar for koking. Stilkene til høyre.
Kålen får koke en 10 minutters tid i det lettsaltede vannet, før det siles fra.
Lettsaltet flesk i tynne skiver skal kokes sammen med noen hvitløksfedd. Svoren er skåret fra, men det trenger du egentlig ikke, den blir myk og absolutt spiselig. Men, litt mindre fett skader jo ikke.
Kålen siles og får ligge i kaldt vann med noen isbiter for å beholde den fine grønnfargen. Flesket har fått koke en 15-20 minutters tid, og er klart til å siles fra..
Silt fra og tørket av med kjøkkenpapir. Kokt sideflesk brukes egentlig lite her hjemme, i beste fall kokt i gryteretter i hele stykker. Egentlig en deilig, smakfull måte å bruke flesket på.
Rist noen gode landbrødskiver, eller i mangel av landbrød kan du jo bruke toastloff som vi gjorde. Legg dem på rist i stekeovnen til de er passe brune. De holder seg sprø flere dager dersom du får til overs. Selv steker jeg alltid noen skiver til senere bruk.

Og så enkelt ble det; riv de ristede skivene med et hvitløksfedd, og drypp over din beste olivenolje. Legg så på kål og flesk, og drypp over mer jomfruolje etter egen smak. Gammel og god toscansk fattigmannskost før, i dag en liten delikatesse.

Print Friendly, PDF & Email