The scampi way!

Scampihaler retten
KLIKK PÅ BILDET så kommer du rett inn til Youtubes oversikt over det de har om og med scampi. De fleste er matretten Shrimp scampi, resten er retter med norsk sjøkreps (scampi). Norske sider med scampi finnes ikke, bare med oppdrettsreker!

Søker du på scampi på Google, Instagram eller Youtube, vil du få opp tusenvis av sider med Norsk sjøkreps, og ditto med Shrimp scampi. Har du hørt om Chicken scampi eller Scallop scampi forresten? Men Shrimp scampi da? Felles for alle disse tre navnene er at de er matretter, og at de viser til en måte å tilberede råvarene på: «THE SCAMPI WAY». For det er ikke slik at kylling eller kamskjell ER sjøkreps. Det lar seg selvfølgelig ikke gjøre. Like lite som en reke KAN være en sjøkreps. Det er bare noe «smarte» importører og matkjeder har fått innbilt oss. Nesten til å skrattle av, og egentlig en skam for norsk matbransje, som ikke gjør noe med det!! Men  forbrukerne kan ikke lastes så veldig mye for dette, de blir jo lurt.

Scampitartar
KLIKK PÅ BILDET så kommer du rett inn i det Instagram har av bilder av scampi (norsk sjøkreps) og shrimp scampi, den amerikanske matretten hvor reker er brukt som substitutt for sjøkreps, Fordi sjøkreps ikke fantes i USA da retten oppsto.

For det bør ikke være noen tvil; i Norge er dette 100% gjennomført. Så kan man jo spørre seg om importørene og matkjedene ikke har visst bedre; altså at de virkelig har trodd at Shrimp scampi er navnet på norsk sjøkreps, og ikke en tilberedningsmåte? Alternativt at de har visst det, men igangsatt navnesvindelen for å ta ut mer fortjeneste ved å spekulere i en annen råvares ry og renommé. Jeg tror nok det siste; for ingen vil vel innrømme at de ikke har greie på det de driver med!

Chicken scampi
KLIKK PÅ BILDET, så kommer du rett inn i oppskrifter med «Chicken scampi», altså retter med kylling på scampimåten. Foto: www.recipeshubs.com

Så inntil videre, dvs inntil norske kokker og kjøkkensjefer tar et oppgjør med dette, forholder jeg meg til utenlandske seriøse kokker, kjøkkensjefer og matbøker. Og det å ta et oppgjør er å informere om hva scampi er, og påvirke matkjedene til å fjerne navnet scampi på alle oppdrettsrekeposene, og det samme i deres egne menyer hvor scampi er oppdrettsreker. Ikke bare kalle scampi (norsk sjøkreps) for Norway lobster for å vri seg unna det å ta standpunkt.

Scallop scampi
KLIKK DEG INN, og du kommer rett inn i retter med «Scallop scampi», retter med kamskjell tilberedt på scampimåten, altså på sjøkrepsvis. Foto: http://blog.clarkfish.com/

Vongole scampi

Linguine med vongole

Her er min måte å tilberede vongole på, det italienske lille skjellet i venusmuslingefamilien. Nemlig som scampi, eller på scampimåten. Men det betyr ikke at vongole er sjøkreps!!
Ingredienser:
400 g. linguine
3/4 dl jomfruolje
2-3 hvitløkfedd, skåret i tynne skiver
1 stor sjalottløk, finhakket

1 ss chilipepperflak (kan sløyfes hvis vinen er topp!)
1 dl hvitvin
10 vongole til hver
fin hakket
Slik gjør du:
Kok pastaen 3 minutter kortere enn på pakken. Salte lett, hell av vannet, men behold 1/2 dl.
Varm opp halvparten av olivenoljen på middels varme. Ha i hvitløken og sjalottløken, og la putre litt mens du rører til den blir gylden. Tilsett chiliflakene og la putre videre i 15-20 sekunder. Ha i hvitvinen og skjellene, og sett opp varmen til høy. Sett på lokk og la koke til skjellene har åpnet seg. (3-6 minutter avhengig av størrelsen på skjellene.)
Bland i den nesten ferdigkokte linguinen, og hell over kokevannet du tok vare på. Tilslutt klipper du over persillen, og serverer retten rykende varm.

Print Friendly, PDF & Email