Blandet økologisk asparges fra hagen

Det fine med å ha asparges i hagen er at du ikke trenger å tenke på formen.  Ikke din form altså, men aspargesens. Den kan være hvit, fiolett på tuppen, grønn, lang, kort, tynn, tykk og skjev. Du har ingen regler å ta hensyn til. Derfor kan bedet både være gammelt, og aspargesen i sin tid ha sådd seg selv. Slik er det med våre nå. Bedet skifter vi ut denne sommeren, dvs. vi har laget et nytt bed, som vi planter til med små planter som har sådd seg selv i fjor og forfjor. Og vi har sådd noen planter fra nye frø. Så om tre år begynner vi å høste. I mellomtiden bruker vi fra de gamle plantene, som ikke er helt som de var. Derfor ble ikke dagens lille forrett ”et syn at skue”!. Snarere en litt rotete samling av litt av hvet fra aspargesbedet. Men god ble det! Og svært så enkelt å lage.

Her er både tykke og tynne, grønne og hvite, de med fiolett topp, og de litt skjeve. Ingen regler å følge, bare gode smaker, litt olje og balsamico.

Kjør litt god jomfruolje og en anelse god balsamico med stavmikser til en jevn dressing. Fargen blir lys brun. Legg opp tallerkenen, og hell dressingen over.
NB! Aspargesen må være tørr, dvs du kan dampe opp litt etter at du har kokt den og silt av vannet(eller legge dem i en tøyserviett eller kjøkkenpapirog tørke dem). Bruker du bare grønn asparges; ikke skrell den, men brekk den av, eller skjær av det nederste litt harde på stilken. Den er ferdigkokt når fargen er mørkegrønn. Dvs. etter et par-tre minutter.
Hvit asparges skreller du, og koker 5-7 minutter. En god Pinot Gris fra Alsace går greit til denne!

Print Friendly, PDF & Email