Fylte knivskjell

Knivskjell er mye bedre enn mange mener de ser ut; eller langt bedre enn de ser ut. Et fast kjøtt og deilig smak av sjø eller skalldyr, med en anelse skarp snert. Litt rensing og bortskjæring, og de er klare for bordet. Og de er, som mye sjømat, deilige som rå, bare overstrødd noen saltkorn og et par dråper sitron for eksempel. Men i dag; fylte knivskjell.

Vi har kjøpt et glass salte kapers fra Gutta på Haugen på nettet, ikke så helt vanlig her hjemme, men deilige når “avsaltet”. Vi brukte også litt grønt fra en vårløk, rødløk, hvitløk, og kjøttet fra en tomat.
Skyll av og legg kapersen i kaldt vann et godt kvarters tid. Kapers lagt ned som tørrsaltet er langt bedre enn de i eddik, som smaker litt for mye eddik. De salte har mer en smak av blomst; kapersblomsten. De kan også avsaltes og legges en times tid i rødvinseddik, siles av og serveres overdryppet en god olivenolje. Som mange gjør det i Italia. Til god italiensk loff for eksempel.
Kapers klare for videre bruk i denne retten.
Del tomaten i fire båter, skrap ut frøene og “fileter” skinnet fra kjøttet. Del så opp i små biter.
Det meste er lagt i en liten stekepanne, og får surre litt i jomfruolje. Tilslutt legger du i kapersen, men bare et par minutters oppvarming, den gode  smaken skal beholdes.
Dette er opptinte knivskjell fra siste gangen vi kjøpte et helt nett på Meny. Ypperlige å fryse, og holder seg i flere måneder. Disse lå et par måneder i fryseren; like fine som ferske nesten. Legg knivskjellene i en varm panne med litt jomfruolje, og la dem putre til de har åpnet seg; dvs til du lett får ut skjelkroppen hel.
Den sorte “posen” med mageinnhold er fjernet (men spises ofte). Foten er klar til å deles i mindre biter.
Gjør skjellene klare ved å brette dem ut.
Bland og varm opp alt før du fordeler fyllet i skjellene.

Tilslutt drypper du over noen dråper av din beste olivenolje; både over skjellene og den nystekte baguetten. Dette var lørdagsmat, så vi bevilget oss et glass av en fantastisk Pouilly Fuissé.

Print Friendly, PDF & Email