Friterte loligohoder med majones

Slik ser blekkspruthodene ut i dypfryst tilstand. Fisket på skånsomste måte med garn. Og fyst ned i blokk som på bildet.

Vi har vært på tur til Sverige, med én overnatting! Vi liker å kunne ta med vinkvoten vår når vi først reiser. Men hensikten med besøket var ikke akkurat det; vi handler spennende mat som er vanskelig eller umulig å få tak i her hjemme. Ett av de produktene vi kjøpte med oss denne gangen (fra Asiabutikken i Strømstad) er Loligo chinensis, en tiarmet blekksprut som fiskes i det nordlige Stillehavet. Vi kunne like gjerne ha kjøpt akkar, Todarodes sagittatus som fiskes i Norge, også den tiarmet ekte blekksprut, (eller kalmar, loligo forbesi). Men hvor får du tak i den? Ingen som liker det her? Hvorfor spiser så mange det når de er i syden da?

Blekkspruthodene er tinet, og smeltevannet er silt fra; du kan gjerne bruke litt av det til kraftinnkoking til en sjømatpasta for eksempel.

Så enkelt gjøres det: bland sammen litt mel, salt, pepper, og løksalt dersom du liker det. Vend blekkspruthodene i melet i et dørslag med en bolle under. Sørg for at melet dekker det meste (blekkspruthodene må være godt tørket med kjøkkenpapir. Klapp dem tørre).

Kjelen er fylt halvt med jomfruolivenolje, varmet opp til ca 170-190 grader, før blekkspruthodene fritéres, ikke for mange av gangen. (Filtrér oljen i et fint dørslag etterpå, så kan du bruke oljen inntil 10 ganger!)

Slik ser de ut når riktig fritért; sprø og gode men også saftige. La fettet renne av på kjøkkenpapir.

Og slik serverte vi denne deilig sjømatretten: med pommes frites, (fritért fra rå tilstand, kjøpt frosset på Meny). En god aioli og en sitronbåt passer også bra. Og et godt glass avkjølt hvitvin.

Ingredienser:
blekkspruthoder (eller hode og kropp i ringer)
mel, salt, pepper og løksalt
pommes frites
majones og sitron
jomfruolivenolje
kjøkkenpapir ril avrenning
Slik gjør du:
Følg forkjlaringen under bilden.

Print Friendly, PDF & Email