Svarthyll i full blomst!

Sorthyll og jordbær med vinJa, akkurat nå står svarthylltreet vårt i full blomst. Og det er nettopp da man skal ta frem frityrgryten. For om en 10-15 dagers tid er den avblomstret, og på vei til å bli mørkeblå sunne bær. Det er vanskelig å få kjøpt svarthyllblomster, ja nesten umulig. Men det finnes ville trær rundt omkring i landet.

Sorthylltre 2014
Svarthylltreet vårt i full blomst. Nå er det rundt 25 år gammelt, og må nok forynges litt. Mange gamle grener må bort, nye må slippes til. Men i år bærer det allikevel fantastisk bra.

Du kan finne dem på steder hvor det fantes en husmannsplass eller en hage i gamle dager. For den er innført hit til landet, og har ikke vært viltvoksende. Slike forvillede trær kan du finne i kyststrøk fra Oslo til Møre og Romsdal.

Jordbær høstes
Jordbærene er modne omtrent samtidig som svarthyllen. Så hva er vel bedre enn å kombinere en god dessert med akkurat disse to deilige sommerbærene!

Jordbærene er også modne akkurat nå

Og da bruker vi både svarthyll og jordbær i en deilig dessert med is til.
Svarrthyllblomster er kanskje noe av det mest sommerlige du kan fritere. Sprøtt og godt blir det, og når både svarthyll og jordbær er økologiske fra din egen hage, ja da kan det vel ikke bli bedre!

Frityrkokeren
Pannekakerøren har Astrid (kona) blandet sammen, svarthyllblomstene er  plukket, og jomfruoljen i fritykjelen er akkurat blitt varm nok. Så da er det bare å sette i gang.
Jordbær fra hagen
Søte, deilig økologiske jordbær fra hagen er akkurat skylt av, og klare til å brukes i den deilige desserten.
Sorthyll og jordbærtallerken
Og slik ble desserten. Sprø, fritert svarthyllblomst med jordbær og vaniljeis, gjerne hjemmelaget. Strø over litt melis, og pynt med et mynteblad.

Fritert svarthyllblomst med jordbær og vaniljeiis

Ingredienser:
1 svarthyllblomst til hver
noen jordbær
din egen pannekakerøre
jomfruolivenolje til fritering
vaniljeis
litt melis til å strø over
noen myntebladtopper.
Slik gjør du:
Rens blomstene for insekter, dersom du finner noen. Ikke skyll av, men skyll jordbærene. Lag en forholdsvis tynn pannekakerøre.
Varm opp olivenolje til ca 190 grader, gjerne i en kjele. Friter til blomstene er lysebryne og sprø. La renne av på et kjøkkenpapir.
Legg opp som på bildet.