Andelår fra Holte gård

Andelår er deilig mat, spesielt de fra Holte gård i Drangedal. Denne dagen laget vi en deilig rett med rosenkål, coppaskinke, sofrito, gul trompetsopp og sandsopp. Servert med potetpuré. Mye på en gang? Ja, men jomen ble det godt gitt!

4 opptinte andelår er klare for steking, bare krydret med salt og pepper. Det pleier å holde.
Først litt god bruning i varm stekepanne, med skinnsiden ned som seg hør og bør.
Så snudd og stekt litt på kjøttsiden. I jomfruolivenolje selvfølgelig. Det sunneste. Og ikke vær redd for at oljen setter smak; det skal du være ganske trenet for å kjenne. Og hva om den hadde gjort det?
Sofrito på løk, gulrot, purre og selleristang i biter er lagt i ildfast fat. Så krydret med salt og pepper, et laurbærblad, litt jomfruolje og hvitvin.
Andelårene er lagt over sofritoen, og litt tomatpure er lagt på.
Etter en times tid i stekovnen ved 170 grader så lårene slik ut. Enda skal de få kose seg litt til i ovnen før de er klare. Rett før servering settes temperaturen opp til 230 grader, eller litt med grillelementet, for å få skinnet mer sprøtt.
Nydelig rosenkål ble renskåret, og coppa er klar til å skjæres opp i små biter.
Coppa sprøstekes, gul trompetsopp stekes, rosenkål kokes, og mandelpoteter får trekke seg ferdige.
Sandsoppen, som ble tørket i høst er oppbløtt og steker seg en 8-10 minutter i litt jomfruolje og smør.
Tilslutt røres inn sæterrømme og det krydres med litt salt, pepper og revet muskatnøtt. En deilig sopp når tørket og oppbløtt igjen.

Og slik serverte vi de deilige andelårene fra Holte gård: med rosenkål og sprøstekt coppa, sofrito under låret, sandsoppen bak til venstre, og potetpureen toppet med deilig sprøstekt gul trompetsopp. Et herremåltid for både herrer og damer vil jeg si.

Print Friendly, PDF & Email