Restauranters bortforklaringer

Det er alltids en unnskyldning eller bortforklaring å klamre seg fast til! Her er eksempler fra bladet Smag og behag i Danmark i 1998, etter at restauranter gjennom årene var besøkt uten å anmelde besøket; altså omtrent som når Michelinfolket er på besøk:

 1. Det er meget uheldig at De kom en mandag. Mandag er alltid en dårlig dag hos oss.
 2. Det er ellers alltid to kokker i kjøkkenet, men den dag De kom var begge vekk på grunn av dødsfall og sykdom.
 3. Så beklager De Dem over at den forrett med smørtunge ikke smakte særlig godt. Det er jeg enig i. Den spiser jeg heller aldri selv.
 4. Man kan selvfølgelig godt si at hvis det står en rett med indrefilet av okse på menyen, så bør den lages med okse, men ofte må man ta det man har for hånden.
 5. De har fullstendig rett i at bearnaisesausen overhodet ikke smaker av estragon. Vi bruker aldri estragon i bearnaisesaus. Kokken liker ikke estragon.
 6. Det ville vært enklere for oss hvis anmelderen ga oss et visittkort ved døren, så visste vi at det var noen som skulle ha særlig god betjening.
 7. Det er ingen av oss som taler fransk, så vi vet ikke presis hva som står i menyen. Det var en gjest som fortalte at han snakket flytende fransk, så vi ga ham en gratismiddag for å oversette menyen til fransk.
 8. Det kan godt være at betjeningen kunne vært bedre hos oss, men det kunne gjestene også.
 9. Tournedos Rossini er en meget vanskelig rett å lage. Noen ganger lykkes man, andre ganger ikke. Det må gjesten selv avgjøre. Vi kan jo ikke fortsette med og kaste gåselever og trøfler i søppelbøtten fordi det går litt feil av og til.
 10. Jeg er likeglad med hva De skriver om kvalitet og ambisjoner. Hvis jeg hadde hatt ambisjoner om kvalitet, hadde jeg aldri blitt kokk her.
 11. Det undrer meg at De valgte dyrerygg som hovedrett. Jeg har innskjerpet overfor kelnerne at de skal advare eventuelle matanmeldere mot å velge akkurat den retten.
 12. Var De kommet en hvilken som helst annen aften, hadde betjeningen vært perfekt. Men akkurat den aftenen hadde kokken fått tidlig fri.
 13. Den setningen med portvinen forstår jeg ikke; jeg har fortalt kelnerne at når de åpner en flaske portvin, må den høyest stå åpen en måned, ellers kommer det bunnfall.
 14. Jeg er medlem av adskillige vinbroderskap, så jeg vet utmerket at man skal dekantere hvitvin hvis den er blitt alt for kold, eller hvis det er vinsten i den. Men det var det ikke.
 15. Den med at hummersuppen var oversaltet tror jeg ikke på. Jeg har selv smakt den retten flere ganger.
 16. Jeg skal gjerne innrømme at det er et visst hold i Deres kritikk av min restaurant. Neste gang De ønsker å anmelde den, vil jeg sette pris på at De i forveien forteller når De kommer, så skal jeg personlig sørge for at alt er i orden.