Erter kjøtt og flesk. Sjøens rett nr. 1

Erter, kjøt og flesk koer2
Det salte lammekjøttet har fått koke en stund, flesket er lagt i, og løken med istukne nellikspiker gir, sammen med laurbærbladene en deilig smak til retten.

Erter kjøtt og flesk er vel kanskje den retten som har lengst tradisjon til sjøs. Det var slik man oppbevarte maten før; saltet kjøtt og flesk, det være seg okse, svin eller sau. Det vanligste var nok sauekjøtt og flesk. Og erter som var tørket og oppløtt igjen. Og en godt holdbar kålrot.

Kålrot koker
En halvtimes tid før kjøttet er ferdigkokt kan du koke kålroten. Bruk kokevannet fra kjøttet, og kok den til den er myk nok til å stampes til en deilig, litt grov pure, eller stappe.

Absolutt den foretrukne kjøttretten for sjøens folk. Akkurat som klippfisken eller stokkfisken var den foretrukne fiskerette. Men heller ikke å glemme; bønner og flesk.
Men altså erter kjøtt og flesk. De aller fleste er nok vant med gule erter til denne deilige, kraftige, smakfulle norske retten. Derfor prøver vi med grønne erter i dag. Litt forandring fryder jo som kjent.

Erter koker
De grønne ertene, som har fått ligge over natten og bløtt seg opp, trenger ganske lang koketid. Begynn litt etter kjøttet settes over, og følg med til akkurat slik du kan like dem. La dem koke i saltet vann, ha i noen kvister timian, og smaksett med noen klikker smør rett før servering.
Erter, kjøt og flesk i fat
Vi prøvde med grønne erter og Gulløyepoteter denne gangen, og det ble virkelig godt. Og selvfølgelig med en god, grov sennep, hjemmelagde sylteagurker, øl og dram. Det passer sammen det!

Jeg gledet meg hver gang denne retten sto på menyen ombord. Ikke hver uke, men akkurat ofte nok til at du ikke ble lei den rustikke, tradisjonsrike retten med råvarer som virkelig holdt seg.

Erter kjøtt og flesk

Erter, kjøtt og flesk
Her er det lagt opp på tallerkenen; nå mangler det bare litt kraft over potetene. Bak, det god tilbehøret; sylteagurk og grov sennep. Og bakerst, en liten snaps, og et godt krus øl. For den som liker det.

Ingredienser:
1 kilo saltet lammekjøtt
1/2 kilo saltet flesk
4 gram tørkede grønne eller gule erter
6-8 Gulløyepoteter.
1 stor løk med innstukne nellikspiker
salt og pepper
smør
grov sennep og sylteagurk
Slik gjør du:
Legg kjøttet og flesket i vann et par timer dersom det virker for salt. Ertene  vannes ut over natten. Ha kjøttet i en kjele med kaldt vann og kok opp. Legg i løken med innstukne nellikspiker, og et par laurbærblad. La koke 1 1/2 til 2 timer, men følge med så ikke flesket blir for mye kokt. Det skal skjæres i fine skiver! Du kan gjerne vente litt med å legge i flesket.

Kålrotpuré:

1-1,5 kg. kålrot
1/2 løk i skiver
kjøttkraft,
litt innkokt fløte og godt smør
pepper og nyrevet muskat
Slik gjør du:
Kok kålroten og løken nesten mør. Kjør i hurtigmikser til en fin masse, eller stamp den godt. Spe med litt kjøttkraft og fløte til passe konsistens. Riv i godt med muskat og kvern over hvit pepper. Bland tilslutt i en god klatt meierismør.

Print Friendly, PDF & Email