Laks med sprøtt skinn

4 tynne filetskiver fra Lerøy er lagt i, ikke verdens billigste fiskeskiver akkurat. Legg dem i en blanding av jomfruolje og smør, sammen med et par hvitløkkløfter. Bruk middels varme.

Laksefileter med skinn er ikke alltid det letteste å finne i den lokale Meny-butikken. Det finnes endel av oss som liker sprøtt skinn på laksen; sunt og godt tror vi, men med oppdrettslaks vet man aldri, fjellørreten egner seg nok langt bedre. Men akkurat i dag hadde vi lyst på en lett laksemiddag med sprøtt skinn. Vi venter forøvrig på vill pukkellaks, men den ender nok i utlandet, og til skyhøye priser i våre butikker; omtrent som den forhatte kongekrabben; 1690 kroner kiloen. Et supert “sjømatland” å bo i. Et av verdens dårligste spør du meg. Hæ? Ja, jeg mener det, kommer tilbake til det i et annet innlegg.

Legg skivene tett, ellers faller de over på siden, de er for smale! La småputre til kjøttet forandrer farge til lys til rett over midten.
Så legger du over et lokk for å lysne toppen av filetskivene, men ikke for lenge, da blir fisken for tørr.
Tilslutt har du i mer smør og setter varmen godt opp; skinnet skal bli sprøtt. Fin farge har de fått alle filetene. Øs over med jevne mellomrom.
En slangeagurk i tynne skiver har fått ligge i 1/2 ss salt i en halvtimes tid. Skyll godt av og kryst ut det du klarer av væske.
Bland dressing av litt jomfru – eller nøytral olje, og noen sprut hvit balsamico (her fra sprayflaske). Pepre litt fra kvern, bland godt.

Lag en god potetpuré med en skvett fløte, litt smør, salt, pepper og litt revet muskatnøtt. Legg opp som på bildet, med noen ansjosfileter over. To filetskiver er lagt opp, agurksalaten er lagt på, og den deilige smørskyen er dryppet rundt tallerkenen. Deilig ble det!

Print Friendly, PDF & Email