Kråslig og hjertelig fra and

Kråslig og hjertelig høres ut som to motsetninger, for her betyr kråslig ekkelt eller noe sånt, og hjertelig er jo svært så positivt. Men både krås og hjerte fra and er råvarer vi burde bruke mere. Sunt og godt; rent kjøtt som trenger lang koke eller steketid. Bildet over viser andehjerter fra Holte gård i Drangedal.
Du skjærer av litt inn på den tykkeste siden, det holder. du ser avskjæret til høyre. Kok gjerne en kraft på avskjæret.
Disse kråsene og andehjertene er som skrevet fra Holte gård i Drangedal, og selges i utvalgte matbutikker. På bildet ser du andekråsene nesten klare for viderebehandling; det gule og det blanke skinnet fjernes. Fugler har ikke tenner, så kråsen gjør jobben med “tyggingen”.
Først brunes alt kjøttet før grønnsakene legges i. Halvt jomfruolje, halvt smør.
Grønnsakene; løk, selleristenger og gulrot legges i; en tredjedel spares til en halvtime før ferdigkokt. Tomatpure er lagt i gryten.
Her brukte vi en liter utblandet kalvekraft fra flaske; veldig lettvint å ty til, og veldig god.
Så var det tid for skumming; kjøpte denne kjekke saken på nettet. Virker veldig bra. Så er det småkoking i tre timer. Husk å legge i resten av grønnsakene når det er en halvtime igjen.
Retten er nesten ferdig; i tillegg til ferdigsmaking med salt og pepper strødde vi i litt kumin og godt med muskatnøtt. Har et par glass vi må bruke opp, vanligvis river vi den på muskatjernet.
Tilslutt; en klikk smør og litt sæterrømme blandes i uten koking, da forsvinner ikke den deilig smørsmaken.
Med et glass kaldt skummende øl var dette en deilig innmatrett med topp råvarer fra Holte gård!
Dette ser vel ikke vondt ut?
%d bloggere liker dette: