Klippfisk med potetløv

Klippfisk er godt hele året, og kan bli alt fra de råeste gourmetretter, til de enkleste og raske hverdagsretter. Idag har vi prøvd den enkle; store fine klippfiskbiter med hjemmefritèrt potetløv servert med rødløk og sorte oliven. Over hele verden brukes den hvite, fine norske klippfisken i de deiligste retter hele året, for dette er ikke sesongvare. Og slik har klippfisken vært brukt i hundrevis av år.

Store fine skiver klippfisk av skrei. Først litt rensing for ben, så oppdeling, og klar er fisken for stekepannen. Etter å ha vært vannet ut noen dager.

Men vi var ikke først, vi ble bare best! På 1500-tallet begynte hollandske og engelske fiskere havfiske på New Foundlandbankene. Fisken ble tørket og saltet og markedsført som klippfisk. Naturlig nok ble de store konkurrenter til den norske stokkfisken. Først rundt 1750 begynte man for alvor å fremstille klippfisk på Nord-Møre, som ble hovedstaden for produksjon og omsetning.

Klippfiskbitene er vendt i mel som er kvernet over litt pepper. Så stekes de i en passe varm panne med jomfruolje eller smør, eller begge deler.

Store, fine mandelpoteter er skivet i en mandolin; disse på 1.5 cm-kniven. Det samme gjorde vi med rødløken; tynne fine skiver klare for pannen.
Klippfisken steker i jomfruolje til venstre, potetløvet friteres i jomfruolje til høyre. Ved 190 grader.

Deilige, sprø potetløv er akkurat dryppet av og lagt på kjøkkenpapir for å kvitte seg med litt mer fett. Så litt salt over, og den er klar. Ikke vær så redd for fettet forresten; dette er sunn olivenolje.

Rødløken har fått «blanket» seg i olje, og er klar for tallerkenen. Den trenger ikke noen form for krydder, den er krydder nok i seg selv.

Klippfisk med potetløv og rødløk

Og slik serverte vi den deilige fisken; med bløtstekt rødløk, sprø potetløv og sorte oliven. Mer trengs ikke. Vel, en salatbolle ved siden av er ikke av veien!

Ingredienser:
klippfisk i biter
salt, pepper og mel
mandelpoteter
rødløk
jomfruolivenolje
sorte oliven
Slik gjør du:
Legg klippfisken i vann som anvist på pakningen. Del opp i passende biter. Bruk en mandin for å få potetskivene så tynne som mulig, vi brukte en kniv med 1,5 cm åpning.. flg ellers forklaringen under bildene over.
GOD APPETITT!

Print Friendly, PDF & Email