Tigerreker, ikke bare i Norge!

Store tigerrekerDet er ikke bare i Norge vi har problemer med tiger og kongereker. I Sverige slåss de for å bli kvitt oppdrettsreker i butikkene. Og i Danmark oppfordrer Forbrugerrådet folk til å være kritiske.Miljøbelastende produksjon og frykt for bakterier får svenske supermarkeder til å avvise oppdrettede kjempereker, kan vi lese i Berlingske Tidende. I sommer mottok en rekke restauranter og grossister i hele Skandinavia en alarm fra fødevaremyndighetene. Et parti importerte vietnamesiske kjempereker, som ble testet positiv for et potensielt farlig antibiotika, skulle tilbakekalles, skriver de. Den danske Fødevarestyrelsen kunne ikke garantere for sikkerheten til de importerte kjemperekene. Som finnes i butikker over hele Danmark.

Kongereken ICA
Sertifiserte kongereker som du får kjøpt på ICA i Norge. Fisket i Stillehavet. Uten scampinavnet på pakningen

Men i Sverige er de bannlyst. Blant dem 700 butikker i Coop-kjeden og 160 hoteller i hotellkjeden Scandic. Av miljømessige og medmenneskelige grunner. I tillegg kommer problemstillingen med kjemikalier og antibiotika.
Vel, kan ikke si at jeg har lest så mye om det i Norge. Og kanskje får du ikke kjøpt kjemperekene her heller. Men du får de andre oppdrettsrekene. Som man i Norge har satt sjøkrepsens navn på. Altså scampi, som jo er det italienske navnet på sjøkreps.

Scampi, store
Dette er ikke tigerreker eller kongereker. Det er scampi (norsk sjøkreps). Så hvorfor har noen satt scampinavnet på oppdrettsreker?

Hemköps pressesjef Maria Nobel, sier på vegne av 188 dagligvarebutikker i Axfood-kjeden, at bruken av antibiotika i oppdrettet fisk og skalldyr ikke er bra. Oppdretten skjer primært i Vietnam, Kina, Bangladesh og Thailand. Den belaster naturen, og det brukes medisin i produksjonen. Forbrukerne bør holde sig vekk, er konklusjonen. COOP Danmark tillater det, COOP Sverige ikke. I Danmark skylder COOP på at det ikke finnes sertifikater for oppdrettet fisk og skalldyr.

blacktigerrejer
Black Tiger eller tigerreker fra Butlers choice. Disse skulle vi gjerne hatt i Norge. Her gjør man sitt beste for miljøriktig oppdrett. Foto: http://butlers-choice.com/

 

Så over til danske Butler’s Choice A/S.

Reker som er produsert under forhold som tar hensyn til miljøet og fair arbeidsforhold. Og for å ha full kontroll med alle produksjonsleddene har de egne kontrollører både på fabrikkene og der hvor rekene fiskes. For å forhindre produktsvindel. Og de jobber hele tiden for å forbedre kontrollen. De har 100 % sporbarhet, godkjenner selv farmene som oppdretter reken, og vil for enhver pris sikre seg mot utledning av spillvann, og bruk av medisin. Rekene deres kommer fra Vietnam og India. De støtter også initiativet om ASC-fiskede reker (Aquaculture Stewardship Council)

Og, sier de selv:

”vi gjør alt som er menneskelig og økonomisk mulig for å forbedre arbeids- og miljøforholdene i vår produksjon i Vietnam og India”.

Det er Black tiger reker de produserer og importerer.
Så over til Sverige igjen. Der driver den svenske Naturskyddsföreningen lobbyarbeid for å stoppe salget av varmtvannsreker. Og de støttes av 5 norske natur og miljøvernorganisasjoner.

Scampi og tigerreker
Scampi bak, tigerreker foran. Scampi (norsk sjøkreps) er rødorange i fargen, også som rå. Oppdrettsrekene er grønngrå.

Og så tilbake til Butlers Choice:

”Jeg var i møte med foreningen i sommer, og ba om dokumentasjon for deres påstand om miljøforurensning ved rekeoppdrett i Vietnam. Til min store overraskelse har de aldri vært i Vietnam! Deres konklusjoner og anbefalinger var laget ut fra datainnsamling og besøk i Thailand”.

Sier sjefen for Butlers Choice!
Dessverre ser dette ut til å være normen for seriøsitet blant disse organisasjonene. Da mister man helt troen på dem. Hensikten helliger midlet! Man skjærer alle over en kam; og velger bort bønder og fiskere som driver på en forsvarlig måte, både miljømessig og helbredsmessig. Istedenfor å anbefale dem. Og både i Sverige og Norge bruker man den norske sjøkrepsens italianske navn scampi på rekene. Ikke i Danmark og resten av Europa.

Kongereker,
Sertifiserte kongereker fra Stillehavet. Helt fri for scampinavnet!

ICA har nettopp kommet på markedet med sertifiserte kongereker fra Stillehavet, fri for scampinavnet. Så får vi kjøpe de da. Til andre kjeder våkner opp av tøyset sitt. Og sørger for sertifiserte reker til oss i Norge også!
Og helst ikke Vannamei (Litopenaeus vannamei), de er kjedelige i smak og konsistens, vokser langt fortere enn Black tiger, dyrkes med 100 pr. meter mot for eksempel Black tigers 25. Nei, la kvalitet, sertifisert og miljøgod oppdrett være rettesnoren. Ikke prisen! Og fjern scampinavnet. Vi er ikke helt dumme her i Norge. Vi vet hva tigerreker og kongereker er!

Print Friendly, PDF & Email