Akkar og andre blekkspruter!

6. Akkar, fylt_edited-1

Hvorfor er det så vanskelig å få tak i akkar? Det er da nydelig mat. Akkurat som de fleste andre blekkspruttyper. Og i våre farvann finnes det flere arter som både er spiselige og gode. Så, hvorfor er det ikke mulg å få tak i fersk blekksprut? Vel, ingen kjøper dem, sier da kanskje noen. Helt riktig, svært få kjøper noe de ikke vet finnes! Høna og egget igjen.Vel, så får vi ta til takke med importert, og fryst da. Dypfryst holder akkar og annen blekksprut seg langt bedre enn fisk, opptil ett år i fryseren går godt. Den kan fryses rund, så tines opp og renses, for så å bli fryst igjen. Og med rundt 20% protein og ½ til 1% fett er det ikke akkurat en fettbombe! Og smaken kan minne om både hummer, reke eller kamskjell. Og det er jo ikke vondt!

2. Octopus, småTiarmet og åttearmet er de to store gruppene. Blant de tiarmete finner vi akkar og kalmar langs kysten. For mange år siden, i Nord Norge, fikk jeg høre at ”når det var akkar år” kunne du gå på vannet. Og i gode år er det blitt fisket opptil 10 000 tonn av denne delikatessen, som eksporteres sydover. Og kalmar får vel noen i trålen kanskje, men vi forbrukere får ikke tak i den. Av åttearmete blekkspruter (octopus) finner vi arten Eledone cirrossa langs vår egen kyst. En tøffere art å hanskes med, med store armer og ikke så stor kropp.

Det finnes egentlig en lang rekke arter blekksprut som spises, og mange av dem brukes i syd-Europa. Svært populært er stuede retter  av blekksprut, både i Italia, Frankrike, Sapnia og Portugal. Octopus krever en god del forberedelser, bl annet banking for å få den mør, akkurat som vår stokkfisk. Det finnes så mange arter av blekksprut, at det krever et lite studium for å få oversikten.

1. Sepia
Små og store sepiablekkspruter, (cuttlefish på engelsk). Lette og tilberede, og deilige på smak og i konsistens.

Men matmessig; den enkleste å forholde seg til, og med kortest koketid er sepia, så kommer kalmar og akkar, og til slutt octopus, som altså må bankes. Innvandrerforretningene kan ofte tilby et godt utvalg frosne, så prøv deg frem. Det er topp mat. Sepia officinalis, lever i Middelhavet og Atlanterhavet, og er den eneste arten i sepiaslekten som er funnet i norske farvann. Den er veldig populær i sydligere land. De små du får kjøpt frosset kommer fra Atlanterhavet. De trenger kort koketid, og er deilige møre. I denne retten er de tillaget med brønnkarse, men bruk gjerne en annen god urt eller salat.

Sepia med brønnkarse

Sepia med tomat og brønnkarse

Ingredienser:
brønnkarse, eller feltsalat
sepiablekksprut, små, frosset i pose
1 tomatboks
3 sjalottløk
flaksalt + sitronpepper
fiskekraft
creme fraiche
olivenolje
Slik gjør du:
Grovhakk brønnkarsen, finhakk løken. La dette surre noen minutter i olivenolje. Ha i tomatene og la det koke i 5 min. Krydre med salt og sitronpepper. Kok inn fiskekraften med creme fraiche
Varm opp litt olivenolje og ha i de små blekksprutene. 5-7 minutter i pannen, og de er ferdige! Legg opp som på bildet, med creme fraichesausen dryppet rundt på tallerkenen. Pynt med brønnkarse.

5. Octopus med Bavette
Pasta med octopus krever litt lenger tilberedning enn sepia og akkar, men resultatet er deilig.

Pasta med sepia

Ingredienser:
500 gram Sepia(blekksprut)
3 spiseskjeer olivenolje
5 hvitløkkløfter
15 salvieblader
1 lite glass hvitvin (kan sløyfes)
400 gram spaghetti
Pepper, salt og hakket persille
Slik gjør du:
Surre blekkspruten i oljen, ha over finhakket hvitløk sammen med grovhakkede salvieblader. La dette surre i 5 minutter. Ha i vinen og la surre 3-4 minutter til.Bland alt i den ferdigkokte spaghettien, og smak til med salt og pepper. Ha tilslutt i finhakket persille og litt av kokevannet.

4. Sepia med pasta_edited-1
Små og store sepiablekkspruter servert med pasta, rucola og tomater. Med noen dråper god balsamico.
3. Blekksprut, Sepia med tomat
Små sepia med ferske skåldede tomater uten skinn, løk, hvitløk, kapers og urter.

Octopus med tomatsaus (uten bilde)

Ingredienser:
1 løk
3-4 hvitløkkløfter
3 spskj. olivenolje
3 spskj. hakket persille
800 gram tomater
Salt og pepper
1 kilo Octopus
Slik gjør du:
Octopusen må bankes godt før du koker den.La finhakket løk og hvitløk surre i olivenoljen. Ha i halvparten av persillen, og tomatkjøtt i ca 1 cm. terninger. La alt koke i 3-4 minutter. Legg i octopusen og la småkoke i 20 minutter. Ha tilslutt i resten av persillen. Server med godt brød til.