Fylt akkar i tomatsaus

Som før skrevet; loligo er en type blekksprut som fint kan erstattes med akkar, dersom du får tak i det. I dag har vi laget en deilig rett med små fylte blekkspruter, og servert dem i en deilig tomatsaus, ledsaget av stekte kamskjell og linguine. Vi spiser gjerne blekksprut når vi er i syden, men hvorfor ikke her hjemme? Dersom du etterspør dem i butikken er det sikkert mulig å få tak i, iallfall i innvandrerbutikker.
Slik ser de opptinte blekksprutene ut; kropp øverst, rett under en av dem med “cellofanpinnen” stikkende ut. Den dras ut og fjernes. Så hode med deler av kroppen, og til høyre de klargjorte tentaklene.

Fyllet er gjort kart til å fylles inn i blekksprutene. Det gjør du med en sprøytepose.

Og her fylles de relativt små blekksprutene halvt med fyllet. Litt plundrete, men ikke et problem!

Stek løk blank i en stekepanne og ha den i et ildfast fat til resten av tilberedningen.

Stek blekksprutene et par-tre minutter på hver side.

Legg blekksprutene over i ett lag sammen med mer tilbehør (se under).

Så er det tid for å ha over tomatene fra boks, før du setter dem i ovnen ved 180 grader en 45 til 50 minutters tid.

Og slik ser den ferdige retten ut. Smak på sausen, og krydre gjerne litt mer om du vil.

Og slik serverte vi denne deilig retten; med stekt kamskjell og linguine.

Ingredienser:
1 kilo små loligo eller akkar
1/4 ts rød chiliflak
jomfruolje og salt
15 gr revet parmesan
60 gram brødsmuler eller brødrasp
3 hvitløkfedd, revet
4 italienske ansjosfileter
1 ts kapers
3 ss finhakket italiensk persille
1 finhakket løk
400 gram (en boks) skrelte tomater, kjørt i hurtigmikser
1,3 dl tørr hvitvin
linguine

Slik gjør du:
Rens først blekkspruten; vri av hodet med tentaklene. Kutt så av tentaklene rett under øynene. Fjern alt du kan få ut fra kroppen, bruk gjerne fingrene. Munnen (sort liten klump) trykker du bare ut. Nå skal du sitte igjen med kropp og tentakler.
Kjør tentaklene i hurtigmikser/stavmikser sammen med chiliflakene, 1/2 ts salt, 4 ss jomfruolje, parmesanen, det tørkede brødet, 1 ss persille, 1 hvitløkkløft, ansjosfiletene og kapersen. Kjør til en finblandet masse, ha i litt mer olje om det trenges.
Bruk en sprøytepose og fyll blekksprutene halvfulle. (Fyllet ekspanderer under koking/steking). Sikre gjerne med en tannstikker.
Varm opp 2 ss olivenolje i en stekepanne, legg i løken, salte litt og stek den blank. Legg så løken over i et ildfast fat hvor blekksprutene kan ligge i ett lag. Legg i finhakket persille og resten av hvitløken, og bland fint. Klapp blekksprutene tørre. Stek dem et par minutter på hver side. Tilsett vinen, og la den fordampe noe. Legg over i fatet, før du har i tomatene fra boks. Sett på et lokk og la steke i ovn ved 180 grader til blekksprutene er møre, ca 45-50 minutter. Smak og evt krydre litt mer, server varm med litt av sausen over blekksprutene.
Stek gjerne noen kamskjell og server med linguine som vi gjorde.

Print Friendly, PDF & Email