Lindheim ølkompani og fruktgård.

Ingeborg, Eivin og Tone
Ingeborg, Eivin og lille Tone foran det staselige hovedhuset på Lindheim gård. Helt fra 1400-tallet har huset stått på gården, først som tømmerbygning, senere påbygget i flere etapper. Under de blå nettene modnes morellene i bakgrunnen til venstre. Det er sommer på Lindheim!

Helt siden vikingtiden har man drevet gård på Lindheim. Frukt har vært hovednæring i uminnelige tider. Og i 2013 startet dagens unge drivere opp med produksjon av øl på gården. Lindheim ølkompani ble bryggeriets navn. Etter mange års forbud, er det nå åpnet for produksjon og salg av svakøl fra gårdene.

I bryggeriet
Her lages det ikke mjød etter gamlemetoden! Rent og fint lokale med nytt, rustfritt utstyr slik det kreves i dag. Men det tappes på eikefat som god vin, og tar til seg smaker fra gamle vin og sherryfat.

Det har helt sikkert vært produsert øl på Lindheim før. Og på en gård med drift fra vikingtiden må det antas at mjød også ble brygget. I en periode ble man jo faktisk pålagt å produsere øl på gårdene. Gulatingsloven hadde bestemmelser med strenge straffer for den som unnlot å brygge øl:

«Ølet skal signes til takk for Kristus og Sankta Maria, til godt år og fred. Om noen ikke brygger til den tid, skal han bøte 3 øre til biskopen.»

Ølhistorie
Det gamle pakkeriet er blitt til Øltapperiet, det nye serveringslokalet på gården. Her kan man også leie seg inn dersom man er minst 15 personer. Enkel servering kan også bestilles.

Øl er kultur mener mange, deriblant Ingeborg og Eivin. Derfor har de gjort et flott arbeid med å få frem akkurat det; riktig bruk ER kultur, sier de. Og det bærer også gårdens tilbud preg av, med historie og ølkunnskap som viktige faktorer.

Ølstuen
Hjemmekoselig, trivelige lokaler, venter de som vil benytte seg av gårdens tilbud. Hvor produksjonen og smakene samstemmer med naturens og årstidenes gang.

Lokaler hyggelig innredet, store fotografier fra tidligere tider i gårdsbutikken, bilder på veggene, øltønner plassert som de fineste møbler, Norgesglass med forskjellige korntyper på bordene i det gamle pakkeriet som i dag er øltapperi.

Frukthistorie
Bilder fra tidligere tiders fruktpakking, viser litt av gårdens historie.

Akkurat slik man forventer i et seriøst drevet bryggeri. Her leier de ut til sluttede selskap (minimium 15 personer) og her kan man etter avtale få enkel servering.

Moreller
På Lindheim dyrker man både moreller, kirsebær, epler, plommer og bringebær. Som skal gi smaker til årstidenes skiftende øltypene. Terroir og årstidene bestemmer resultatet.

Lindheim frukt

I slutten av 50-årene startet Kittil G. Lindheim pakking av frukt hjemme på Lindheim. Han leverte til det som i dag er Bama, og grossister og torghandlere ellers i landet. I dag ivaretas dette av Telefrukt, som ble etablert i 1993. Nå dyrkes det både epler, moreller kirsebær, plommer og bringebær på Lindheim.

Moreller under dekke
Da vi var innom var morellene i fin utvikling, selv om deler av avlingen var liten i forhold til året før. Men fine var mange av bærene.

Kittil var Ingeborgs bestefar. Han overlot senere gårdsdriften til Torstein og Berit, Ingeborgs foreldre, og i dag drives den altså av Ingeborg og Eivin Eilertsen. Han opprinnelig fra Sortland.

Skyggemoreller
Skyggemoreller kan vi kanskje kalle bildet. Iallfall er skyggeplassen kjærkommen når varmen tar for godt tak i en.

De traff hverandre i studietiden på en skole i Indonesia. Fra 2006 studerte de sammen ved NTNU, hvor Ingeborg ble adjunkt. Eivind tok en mastergrad i bevegelsesvitenskap, og studerte økonomi. Flere reiseår sammen i Asia og USA har de også rukket.

Brygger etter sesong

Årstidenes skiftinger gir forskjellige øltyper, hvor bær og frukt gir spennende smaker til ølet, med utprøving av nye sorter underveis. I dag selger de sterk og svakøl i gårdens koselige tapperi, og de leverer sterkøl i 30-liter fat til utvalgte restauranter og utesteder rundt i landet.

Lindheim, 2 L øl
2 liters kaggen som du selv kan få fyllt opp igjen. Første gang kjøper du kaggen med nytappet øl. Senere vasker du den, og reiser ut og fyller opp når du ønsker det.

Siste på Lindheim ølkompani er en 2 liters glasskagge som du kjøper for senere å fylle den opp når du måtte ønske det. Flere forskjellige svakøl kan du velge i, litt avhengig av årstiden; lyst belgisk bringebærøl med bær fra gården, en bitter indian pale ale, hvetøl er slike eksempler.

Øltappestedet 2
Og her tappes ølet til 2-literskaggen. I hyllene og kjøleskapet forskjellig saft og eplemost.

Alt i alt, Ingeborg og Eivin er ståpå-gründere som ganske sikkert vil lykkes med denne seriøse og arbeidskrevende satsingen på gården. Hvor kultur og gårdsdrift går hånd i hånd!

Grillrøkt fjellørret med stekte poteter og øl

Fjellørret, røkes
Egentlig ingen vanskelig oppskrift. Men godt ble det! Nede til høyre røykspon som gir en god røyksmak på fisk og poteter.
Fjellørrett og øl
Her er svakølet fra 2 literskaggen servert til grillrøkt fjellørret fra Hovden. Belgisk øl med bringebær, som matchet godt. (Oppskrift under)

Ingredienser: (4 personer)
4 fine ørreter a 200 gram
poteter til 4, skåret i skiver
1 stor løk
sæterrømme
dill
olivenolje + salt og pepper
blandet salat
røykspon 
Slik gjør du:
Rens fisken og skjær av hode og finner. Salte litt og legg fisken i kjøleskapet 1 times tid. Kok (blancher) de oppskårne potetene ca 5 minutter. Skyll av og legg på tørkepapir. «Pat» tørr med kjøkkenpapir. Ha litt olivenolje i en alubakke. Legg poteter og løk lagvis i.
Bland godt med dill i sæterrømmen.
Varm opp gassgrillen og sett inn røykspon til det begynner å ryke. Sett sponet foran i grillen, og demp varmen. Sett inn potetene og legg fisken på rist eller i alubakke. Varmen skal være lav til alt har fått godt med røyk. Sett så opp varmen og grill på vanlig måte.
Fordi potetene var forkokt går det greit å bli ferdig noenlunde samtidig mede fisken.
Bland en god salat og legg opp som på bildet. Server et godt kaldt øl som drikke. Vi hadde altså belgisk øl med bringebær til fisken.