Coq au vin med stor høne

Stor høne på gode tre kilo på tilbud til 35 kroner kiloen! Det var noe det!! Denne har gitt oss to åtte middager, dvs fire hver. Er dere fire blir jo det to middager til hver, og det er slett ikke dårlig fra en høne. Her har vi brukt halve hønen til Coq au vin, altså to middager hver til oss to.

Hønen er delt opp i mindre stykker, som du gjerne kan dele opp enda mindre, her er det ett bryst og ett lår.

Og her er ingrediensene; 4 lettsaltede fleskeskiver, sjalottløk, rødløk og hvitløk, sjampinjong, en gulrot, timian og rosmarin, et par store laurbærblader, en halv liter hønsekraft, og 3 dl rødvin.

Først brunes flesket skåret i terninger, svoren ligger ved for å får ut litt av fettet. Husk å ta ut svoren før du går videre!

Så tilsettes all løken, som putrer med uten å bli brunet for mye.

Kjøttstykkene legges i og brunes rundt. Løkblandingen er tatt ut til kjøttet er brunet.

Kjøttstykkene er ferdig brunet. Så kan du salte og pepre fra kvern, her brukes hvit pepper.

Løkblandingen og krydderne er lagt over, laurbærbladene på toppen, de gir en deilig smak til retten.

Kraften helles forsiktig i gryten, alt får koke opp, og småsurre en halvannen times tid, husk dette er en høne, ikke en kylling.

Etter halvannen time har du i vinen og den oppdelte sjampinjongen, og lar alt småputre videre en halvtime til.

Vi har delt opp noen sjalottløk, en gulrot og stangselleri, og lar alt småkoke enda en halvtime, før det forhåpentligvis er ferdig.

I mellomtiden lagde vi en deilig potetpuré med en god ss ramsløkolje (med jomfruolje, rett fra kjøleskap, derfor konsistensen), og nyplukket ramsløk. Vi krydret med salt, pepper og revet muskatnøtt, og smaksatte med en klatt smør tilslutt. Jevne gjerne med litt melk eller fløte.

Litt av den deilige kraften er silt fra, og kokes inn med fløte. Jevnes tilslutt med ferdigmaizena.

Dette ble skikkelig velsmakende! Først la vi på saus, så potetpuré, og rundt fordelte vi det deilige møre kjøttet. Kraften i gryten kan du jo bruke som en deilig hønsesuppe etter avsiling.

Print Friendly, PDF & Email