“Adresse Italia” NRK 1983

LYSBILDENE STARTER AV SEG SELV (5 SEK INTERVALL). DU PAUSER VED Å TRYKKE PÅ MUSEKNAPPEN OVER BILDET. DU KAN OGSÅ BRUKE PILENE.

I 1983 ble portrettprogrammet med Arne Dørumsgaard spilt inn i Marzio. 1 time og 13 minutter varer det. Jeg var selv tilstede under opptakene, og tok noen bilder. Jannike M. Falk og Istvan Korda Kovacs var ansvarlige for portrettet. Jannike var også programleder. Istvan hadde med seg en stab på 3; to ungarske kameramenn og en engelsk lydmann, hvorav den ene kameramannen også var produksjonsleder. Min jobb var å være en slags mellommann, noe som til tider kunne være utfordrende. Lenger nede lager far kalvesnitsel med karrisaus, jeg har lagt inn oppskrift med kalkun.

Klikk deg inn på portrettet av Arne Dørumsgaard:
Arne slo alle veier med kritikken av behandlingen av norsk kultur. Ikke noe portrettprogram hadde fått en så udelt positiv respons som dette; rundt 50 henvendelser fra mennesker fra alle samfunnslag. De to første var pianisten og skuespilleren Leif Juster og maleren Jacob Weidemann.(Dersom du har NRK TV søk på Dørumsgaard og se filmen på eget TV.)
Arnes kalvesnitsler med karrisaus
Karrisausen smakes til. Arne laget det meste av maten sin på eget kjøkken i mange år. Senere var det Nellas tante Marxella, og Nella som overtok. Nellas makrobiotiske mat ble servert restaurantgjestene. Og hun spiste det selvfølgelig selv. Egentlig god mat, vi fikk det noen ganger.
Bordet er dekket; kalv med karrisaus til Astrid, far, og meg selv. En forholdsvis mild saus på grunn av de gode vinene; en god Chianti fra Melini, og en Sassicaia 1982 (Toscana). Far fikk 12 flasker Sassicaia i gave fra en korkprodusent og venn. Og den vinen koste vi oss med i flere år når vi var på besøk. Han sparte den til oss og andre besøkende, og drakk vanligvis kaldt øl til maten selv. Sassicaia ble i 1978 kåret til beste vin blant 33 Bordeauxvintyper i en blindtest, av magasinet Decanter. Til meget stor ergrelse i Frankrike!
Oppskrift med kalkunsnitsel
Vi brukte kalkunsnitsler til denne enkle, men gode retten. Skivene fra kalkunbrystet  er lagt under matplast, og skal bankes ut lett.
Skivene er banket litt større, kalkunkjøttet er lett å “banke igjennom”. Ikke for mye trykk når du banker.
Skivene er krydret med salt og pepper fra kvern, og skal vendes i mel før steking.
Brunet på begge sider, 3 ss creme fraiche er rørt i sammen med et godt dryss med karri. Helt enkelt, med en mild smak av karri.

Selv tok jeg en liten flaske Peroni, et deilig og friskt italiensk pilsnerøl. Ikke Sassicaia som hos far; den har de ikke på polet nå, og en flaske koster rundt 2 600 kroner i dag.

Print Friendly, PDF & Email