Villreker på 1, 2, 7!

Villreke argentina

Dette er den beste erstatningen for oppdrettsreker du kan finne. Ikke er den medansvarlig for at 35% av mangroveskogen er forsvunnet. Ikke inneholder den rester av noe som helst av kjemiske tilsettingsstoffer eller medisiner, påført av mennesker. Og den er så nær opp til økologisk som det går an å komme. Og; den “kalles” ikke scampi! Den heter Langostino Austral. Og Gambero Argentino på italiensk (Pleoticus muelleri). Disse er produsert i Argentina, fryst ned ombord, og fisket i Sydvestatlanteren. Et topp skalldyrprodukt med en deilig sødmefylt smak. Men ikke så sødmefylt og god som scampi, eller norsk sjøkreps som det norske navnet er. Den er det ikke mange som slår. Enkelte importører og butikker har disse rekene.  Vi har kjøpt dem på fiskebilen.

Forberedelse i 7 step

Villreker klargjøres
Slik gjør du villrekene klare for videre tilberedning:

  1. Sånn ser reken ut før du gjør den klar.
  2. Vri av hodet. Det kan du bruke til deilig rekekraft, sammen med skallet.
  3. Klipp eller riv forsiktig av bena. Her er de revet av.
  4. Ta av skallet helt ned til siste leddet, slik at haletuppen blir igjen.
  5. Ta tak i den sorte strengen og dra den ut. Alternativt bruk en skarp kniv langs ryggen og fjern den forsiktig med kniven. (Strengen ligger ved siden av på bildet)
  6. Skjær ned langs ryggen slik at du åpner den uten å dele den. Slik kan du gjerne steke den.
  7. Eller skjær helt igjennom slik at den blir som en sommerfugl.

Villreker med kamskjell og pesto.

Villreker, klare for steking
Villrekene er gjort klare som sommerfugler, og kamskjellene er akkurat tinet. I mangel av levende kamskjell måtte vi ta erstatningen. Ikke så gode som de levende, men det får holde sammen med disse deilige råfryste rekene.
Villreker, tilbehør
Her er sjalottløk, hvitløk, staver av squash, og soltørkede tomater stekt blanke i god olivenolje, som også blir en deilig “saus” til å dyppe baguette eller loff i.
Villrekene stekes
Rekene er overkvernet litt salt og pepper, og brunes så forsiktig i god olivenolje. Drypp gjerne noen dråper av din beste jomfruolje over før servering.

Ingredienser:
3 eller 4 reker til hver, velg selv
2 kamskjell til hver
skjær tynne staver av en squash
pesto
sjalottløk, finhakket
hvitløk, grovhakket
solttørkete tomater
olivenolje, salt og pepper
Slik gjør du:
Skyll av de råfryste rekene, og gjør dem klare som på bilde 1 til 7.
Stek løk, hvitløk, squashskiver og de soltørkede tomatene blanke i olje. Stek rekesommerfuglene og kamskjellene i god olivenolje etter at du har saltet og pepret litt. Ha hjemmelaget pesto klar, eller bruk en god innkjøpt en.
Legg opp som på bildet. Drypp litt av den gode skalldyrsoljen rundt på tallerkenen.

Villreker med pesto3
Som tilbehør kan du bruke baguette eller en god loff. Dypp skalldyrbiter i pesto, og loffen i den deilige skalldyroljen på tallerkenen. Og da mangler det bare en god avkjølt hvitvin, men den har du vel gjordt klar kanskje?

Pesto Genovese

Ingredienser:
1 basilikumplante eller et litermål fylt opp med blader, tettpakket.
2 spiseskjeer pinjekjerner
2-3 hvitløkkløfter (kan sløyfes, men ikke gjør det)
5-6 spsk. friskrevet parmesan eller halvparten parmesan, halvparten ung pecorino.
1,5 dl. jomfruolivenolje.
salt
Slik gjør du:
Pinjekjerner, og olivenolje i 5-liters kanner finner du i innvandrer-butikker. Der kan du få god italiensk, spansk eller gresk jomfruolje til en rimelig pris. Brun pinjekjernene lett i en panne. Ha basilikum, pinjekjerner, hvitløk og salt i en hurtigmikser eller aller helst; støt alt i en morter. Når massen har en smidig konsistens lar du oljen forsiktig renne ned i den samtidig som du rører. Tilslutt blander du i den friskrevete parmesanen og pecorinoen. Smak på den. Liker du den litt sterkere kan du blande i en knivspiss cayennepepper. Kok pasta al dente i saltvann med en liten dråpe olje. Sil så i et dørslag og bland i pestoen. Server retten rykende varm med friskrevet parmesan over, og i en skål ved siden av. (Dersom du synes den ble for skarp; bland i litt oppvarmet fløte).

%d