Uer og blåskjell med eggesmør

Uer er en nydelig men litt for lite brukt fisk kanskje. Bildet viser to klare lettsaltede uerkoteletter med to kokte egg til smøret.
(Sebastes norvegicus/Sebastes marinus). Eng: Atlantic redfish/Ocean perch, Ty: Rotbarsch/Goldbarsch, Fr: Sébaste, It: Scorfano di Norvegia, Sp: Gallinet nórdica.
Uer er en benfisk i uerfamilien. Den er dyprød på ryggen ned til sidelinjen, buken er lys sølvrosa. Kroppen er dekket av store skjell. Dypvannsfisken uer har store øyne og bred munn, og kan bli inntil 1 meter og veie 15 kilo, men få blir over 60 cm.
Som matfisk er den svært populær, og omsettes hel, som usløyd, med eller uten skinn, saltet, kald- eller varmrøkt, eller dypfryst. Også hermetisert, spesielt i Tyskland. Av den verdifulle leveren blir det utvunnet olje. På grunn av de store skjellene og piggstrålene blir den vanligvis omsatt filetert eller som koteletter. 
Her hjemme er lettsaltet eller saltet uer populært, gjerne servert med kokte poteter, gulrotstuing og/eller hvit saus. (Fra Den Store Sjømatboken)
Denne dagen dampet vi de to fine kotelettene i fiskekjele.
Nesten ferdigdampet, under til høyre er eggesmøret også nesten ferdig.
Ferdig!
Blåskjellene er dampet, og skal tas ut av skjellet. Kraften siler vi og fryser til en god fiskesaus, neste gang vi har fisk som passer.
Uerkoteletten er fri for skinn og ben, faste og fine stykker med en deilig smak. Tilbehør er blåskjellene, mandelpoteter, og eggesmør.
Print Friendly, PDF & Email