Sitronmelisse

Ta et par blader sitronmelisse og gni mellom fingerne, og en sterk sitronlukt stiger raskt opp mot nesen din! Hjertensfryd er et annet navn på planten.

Sitronmelisse

(Melissa officinalis),
flerårig fra leppeblomstfamilien)

Opprinnelse og historie

Officinalis betyr at den tidligere var en medisinplante, og derfor ikke kunne omsettes fritt. Karl den Store lot den plante i enhver klosterhage fordi den hadde en god legende virkning på mange sykdommer. Prinsen av Glamorgan, som ble 108 år og levde på 1200-tallet, skal etter sigende ha drukket te av sitronmelisse hver morgen.
Navnet hjertensfryd er også et mye brukt navn på sitronmelisse, og bie eller honningurt fordi biene elsker den til sin honningproduksjon. Bladene lukter og smaker som sitron, og har en beroligende virkning brukt som te. Den skal også fordrive melankoli, noe som må være bra om våren, og høsten når mørketiden setter inn. Den er velgjørende for nervene, og virker krampeløsende. Og for de eldre; den styrker hukommelsen! Blir du stukket av insekter, legg på et omslag med sitronmelisse. Sitronmelisse sies også å hjelpe mot søvnløshet, og som alkoholuttrekk er den god mot fordøyelsesproblemer.

Bruk i maten

Sitronmelisse brukes frisk i salater, supper, sauser, blandet i smør både til fisk og kjøtt. Magert flesk fylt med masse sitronmelisse, salt og pepper og rullett før steking er en frisk og deilig måte å bruke flesk på. Og som navnet sier; sitronmelisse. Bruk den i alle retter hvor sitron hører hjemme, bruk gjerne begge deler. Sitronmelisse er også mye brukt i retter med ål, sild, og hummer. Smør iblandet sitronmelisse og innkokt kraft på hummerskallene er nydelig. Ellers passer den i kalveragu, lever, kalkun, vilt, svin, og i retter med erter, bønner, rosenkål og sopp. Prøv deg frem med frisk sitronmelisse, ikke kokt. Aromaen er kraftigst rett før blomstring. I en svalende drikk passer isterninger fryst inn med et sitronmelisseblad.
I likøren Chatreuse er sitronmelisse en fast bestanddel.

Riktig oppbevaring

Klipp først av posen et par cm over pottekanten, dersom du har kjøpt planten i butikken.
Sitronmelisse skal være frisk i fargen. Den krever mye lys og vann for å holde seg godt. Plant den gjerne ut, da blir den noe kraftigere i smaken. Dersom du vil ha den som potteplante, må den tynnes ut og plantes over i en større potte. Oppbevar ikke krydderurter sammen med tomater, røde pepperfrukter, epler og pærer.  De avgir etylengass, som gjør at urtene blir bløte og slappe.

PRØV EGGERØRE MED SITRONMELISSE

Print Friendly, PDF & Email