Panettone, bak den selv!

Panettone012001

Panettone er en deilig italiensk julekake som det lages mer enn 200 millioner av til jul! Og vel verdt å prøve til nytrukket kaffe etter den årlige fete julemiddagen. Men den går også fint til en søt, iskald dessertvin.
Panettone må vel være Italias mest populære kake. I desember bakes det som sagt mer enn 200 millioner av denne lette, luftige julekaken fra Milano! I dag får du også kjøpt den i Norge, men den går fint an å bake selv.

Panettone

Ingredienser:
50 g. gjær,
5 eggeplommer og 3/4 dl. vann
3/4 dl. sukker,
1/2 teskje salt,
6 dl. mel og 125 g. smør
Slik gjør du:
Løs opp gjæren i lunkent vann, og rør eggeplommene med sukkeret. Bland i salt og mel, bløtt smør, rosiner, og sukat og apsikat i små terninger. Elt deigen til den er lett og smidig. Smør en suffléform, ha i deigen og la heve seg i 2 timer. Pensle med smeltet smør, og stek kaken ved 200 grader på nederste rille i 5 min. Sett ned varmen til 175 grader og stek i 40 min. La kjølne og ta ut kaken av formen. Dersom formen har riktig  diameter vil kaken få en «hatt» på toppen. Det hadde dessverre ikke vår. Derfor ble den sylindrisk helt opp. Til denne deilige kaken, som bør serveres fersk, anbefaler jeg et glass kald Sauternes, Beerenauslese eller annen søt dessertvin. Den italienske Vin Santo, som passer godt, får du nå på polet, som bestillingsvare. 

Print Friendly, PDF & Email