Andeleverpaté med smørstekte epler!

Norsk eplefest på Gvarv i Sauherad i Telemark er akkurat ferdig, og med stor suksess. Det er også konkurransen om årets beste oppskrift, hvor en forrett med eple eller videreforedlede produkter fra epler var med. Alle som vil kan delta i årets oppskrift. Denne gang ble det andeleverpaté. (Det uthevede bildet viser andelever og ost)

1. premie er et flott trykk av Sauheradmaleren Olav Bjørgum, et diplom, og selvfølgelig nypresset eplemost fra Sauherad. 2. og 3. premie var diplom og eplemost. Hvert 4de eple som selges i Norge kommer fra Sauherad kommune. Førstepremien i år gikk til Åsne Marit Pladsen på Gjøvik. 2. premien gikk lokalt, til Jorid Vale på Gvarv. Og 3. premien til Tove Holter på Skedsmokorset.

Juryen med de fem rettene.

Juryleder:  Kjøkkensjef Ole Kristian Ingelstad, Årnes Kafeteria
Rita Eckbo, Borgja gård, matinteressert hobbykokk
Terje Dørumsgaard, Matskribent og matentusiast

Og her er rettene presentert med oppskrifter:

Andeleverpaté med smørstekte epler og bacon

 • 1 rull andeleverpate (hun brukte ferdig andeleverpate fra Gårdsand)
 • 4-5 baconskiver
 • 1 rødt, litt syrlig eple
 • 1/2 ts rosmarin
 • 1 kork konjakk
 • 1 ss smør
 • Litt ruccolasalat
 • 2 ristede loffskive

Slik gjør du:
Del baconet i smale strimler på tvers av skivene. Sprøstek dem, og ta dem til side.
Del eplet i små terninger, tilsett rosmarin og stek dem i smøret. Tilsett konjakk. Bland inn baconet.
Legg litt rucolasalat på forretttallerkenen. Legg på epleblandingen, samt andepate. Serveres med toast ved siden av. Rist loffskiver, del dem i to diagonalt, deretter deles hver halvdel i to skiver. Bruk skarp kniv. Da får du flotte, syltynne skiver!

Juryen uttaler:
Ingrediensene i retten utfyller hverandre smaksmessig, samtidig som eplesmaken kommer frem på en fin måte. Bacon og rosmarin er normalt ingredienser som har lett for å bli for fremtredende, men her er de med på å gi en smakfull helhet. En klar vinner.
Med gåse eller andeleverpate fra Holte gård i Drangedal, bacon fra Løyte gård, og cognacen Gaustatoppen XO fra Tinn, ville dette vært en sterk Telemarksforrett.

Røkt ørret med søteplekrem:

Til 4 personer:
1-2 røkte ørretskiver pr person
rucolasalat

Søteplekrem:

1dl pisket kremfløte
1dl lettrømme
1 revet Gravenstein med skall
2 ts revet pepperrot
Slik gjør du:
Bland lett sammen alle ingrediensene i søteplekremen. Anrett ørretskivene på tallerken med en god klatt søteplekrem. Dryss over rucolasalat. Pynt gjerne med tynne epleskiver trekt i sitronsaft.

Juryen uttaler:
Søteplekremen demper noe av røyksmaken fra ørreten og gir en fin balanse i retten, uten at det går utover smaken av Gravensteineplet. Eplet er revet med skallet på, og gir kanskje litt i overkant syre til retten, men det er jo egentlig en smakssak man lett kan justere ved å skrelle noe av eplet før det rives. Med kaldrøkt ørret fra Norsjø, og friske gravensteinepler fra Sauherad, er dette en deilig lokal årstidsforrett.

Porsjonsomelett med eple

Til 4 stk. saftige miniomeletter med eple og chorizo trenger du

 • 3 egg
 • 50 gr chorizo
 • 20 gr løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 20 gr manchego
 • 40 gr eple
 • 1/2 chili
 • 20 gr soltørkede tomater i olje

Slik gjør du:

Skjær chorizoen i små biter og finhakk løk og hvitløk. Stekes noen minutter slik at det blir mindre fett i chorizoen. Legg det deretter på litt papir slik at fettet får rent av. Jeg stekte eplebitene på svak varme noen minutter. Dette for å minske væskemengden i bitene. Mengden eple ble dermed redusert fra 50 gr til 30 gr. Skjær manchego i små biter. Lag en mos av chili og soltørkede tomater med en stavmikser. Visp eggene, og bland deretter chorizo, løk, hvitløk, eple og manchego. Topp det deretter med chili og tomatmosen. Stekes i store muffinsformer på 200 grader i 20 minutter. Miniomelettene smaker best når de har fått stått noen minutter. Serveres på noen spinatblader og med et lite streif av Balsamico. Enjoy 🙂

Juryen uttaler:
Smakene i retten harmonerer godt. En god spansknorsk blanding, hvor chili, chorizopølse og saueosten manchego er blant ingrediensene. Chili og chorizo sammen kan ofte gi et for sterkt preg på en matrett. Her kjenner man at de er med, uten at det går ut over helheten. Litt mer eple hadde likevel ikke gjort noe. Ellers var juryen samstemt i at retten også egner seg som en lett lunchrett.

Det er lov å ha det litt moro!

Huseieren glemte at kameraet tok flere bilder etter hverandre på tidsinnstilling. Enda det er hans kamera!
Og vips var han borte!

Vi får skylde på at han var litt ør i hodet etter all matlagingen!