Den lille urteskolen; Persille

Persille, krus1

En god blåskjellsuppe er utenkelig uten persille. Og persillen er vår mest brukte urteplante. Den franske maleren Toulouse-Lautrec elsket å stelle store middager for sine nærmeste venner på Montmartre. Når han kokkelerte benyttet han anledningen til også å portrettere vennene, og ofte tegnet han maten. Han var svært glad i sjømat. Og persille manglet ikke i blåskjellsuppen.

Toulouse-Lautrec

Kruspersille 

(Petroselinum crispum, toårig urt fra skjermblomstfamilien)

Opprinnelse og historie

Av navnet petrus, som betyr klippe. Frøet spirer sent, og før sa man at det vandret ni ganger ned til den onde før det begynte å spire! Romerne bar persille i gledeskranser og mente at den dempet virkningene ved for mye vin. For grekerne betydde den sorg. Frisk persille er en av våre mest C-vitaminrike urter, også rik på A-vitaminer(7 x så mye som i gulrot). Den inneholder i tillegg B-vitaminer, jern og kalsium. Også frø, som er urindrivende, og roten brukes. Persille skal også virke mot vårslapphet. Og den sies å både fremme og lindrer menstruasjon, men anbefales ikke brukt for mye under svangerskap.

Bruk i maten

En god blåskjellsuppe er utenkelig uten persille. Den er deilig i agurksalat, som persillesmør, sprøstekt, fritert, stekt med løk, fylt i kylling. Og den er vår mest brukte urteplante. Den hører også med i bouquet garni og fines herbes, franske blandinger av friske urter til supper og andre matretter. Dessverre har den blitt brukt alt for mye som pynt på restaurantmat, men sjelden blitt spist opp.
Prøv persille sammen med kjørvel, estragon, dill og fenikkel i pannekakerøren neste gang. Den er ypperlig i potetsalat, og brukes i lammerull, men varme retter med persille blir fort sure, så ikke lag porsjoner som skal oppbevares noe særlig lenge. Den passer også veldig godt sammen med basilikum og mynte.

Riktig oppbevaring

Klipp først av posen et par cm over pottekanten, dersom du har kjøpt planten i butikken.
Persille skal være frisk i fargen. Den krever mye lys og vann for å holde seg godt. Plant den gjerne ut, da blir den noe kraftigere i smaken. Dersom du vil ha den som potteplante, må den tynnes ut og plantes over i en større potte. Oppbevar ikke krydderurter sammen med tomater, røde pepperfrukter, epler og pærer.  De avgir etylengass, som gjør at urtene blir bløte og slappe.

Blåskjell på sjømannsvis, T-L

Blåskjell på sjømannsvis

Vask først en kilo blåskjell godt. Til en kilo bruker du:
Ingredienser:
En håndfull persille
3 finhakkede kløfter hvitløk
3 laurbærblad
en nellik og litt revet muskat
en ss mel
2 ss olivenolje
1 glass vann
salt
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en kjele med oljen; vent med vannet. Legg i blåskjellen og bland forsiktige med to skjeer. Slå over en kopp vann. Kok opp og vent til skjellene har åpnet seg. Server i suppetallerkener, med bondebrød stekt lett i smør. Og akkurat slik lagde Toulouse-Lautrec sin deilige blåskjellsuppe.

%d bloggere liker dette: