Tid for rognebær

Rognebær er både sunt og godt. så hvorfor bare henger de der? Ut og plukk, og lag syltetøy, likør og snaps.

rogn

Den søte, litt bitre smaken en gele eller et syltetøy av rognebær og epler eller pærer gir, løfter haresteken, reinsdyrgryten eller rypefiletene til nye høyder. De har et rikt innhold av C-vitaminer, og inneholder også provitamin A. Som gele, syltetøy, vin eller likør og snaps smaker de himmelsk. (Oppskrift nederst).

rognebær

Rogn, eller Sorbus Aucuparia
hører til roseslekten rosaceae. Den har lang tradisjon i den nordiske folketroen, og i en amulettpose helt tilbake fra bronsealderen er det funnet rognekvister sammen med forskjellige andre tryllemidler. Guden Tor, som engang skal ha stått ute i en elv som begynte å stige, reddet seg ved hjelp av en rognekvist.

Fortsett å lese «Tid for rognebær»

Tomaten, den gule frukten

Gulleplet, eller pomi d’oro kalte man tomat i Italia. Fordi den var gul av farge, men også liten som et kirsebær da den ble brakt til Europa av Cortez, etter erobringen av Mexico. Og Peru skal være dens opprinnelsesland. Men kjært barn har som kjent mange navn, og både paradiseple og kjærlighetseple er navn som er brukt på denne grønnsaken som egentlig er en frukt. Idag alminnelig over hele verden. Beskrevet første gang i 1554 i Italia.  Fortsett å lese «Tomaten, den gule frukten»

Steinsoppens gleder, del 1

Steinsopp, 2 smaa,
Slik skal ung steinsopp se ut. Med en klubbeaktig stilk, og helt ren for mark. Den hvite flekken du ser på den ene sopphatten er etter et sneglebesøk. Men det gjør ingenting!

En av de beste soppene du kan finne er steinsopp. Ikke bare er den lett å kjenne igjen, den er også lett å tilberede. Og en av de få soppene du kan spise rå. Også i år popper den opp. Kanskje blir det steinsoppår igjen, som vi hadde det i 1994 og 2014.  Det må vi isåfall benytte oss av. Både til det ene og det andre. Kan man tenke seg en bedre lukt enn den av steinsopp som tørker seg sprø i svak varme i stekeovnen. Det er da høsten er her, med sine litt kraftige, gode viltretter for eksempel. Ledsaget av steisnopp. Fortsett å lese «Steinsoppens gleder, del 1»

Sylteagurk skritt for skritt

Sylteagurken

Så er sylteagurkene klare igjen, og da er det jo bare å sette igang. Det samme er sorthylltreet, så da får vi vel lage litt sorthyllsekt og sirup også da, men det får bli et annet innlegg.
Det har gått veldig bra med slangeagurkene, men sylteagurkene ser ut til å ha fått litt lite bestøvning, og ikke har vi bestøvet selv. Så det får bli det det blir iår. (På bildet over ser du en frisk og et par visne småagurker. sånn går det ofte)
Fortsett å lese «Sylteagurk skritt for skritt»

Hagen akkurat nå. Del 1

Hagen er i full blomst, og det første er allerede høstet inn. Idag sylter vi drueagurker, og koser oss med jordbær og iskrem til kvelden. Oppskriften på sylteagurkene er ganske enkel, og har du nok agurker kan du gå vinteren trygt i møte.

Hagen 8 juli 15
Bringebærene til høyre har fått nettet over seg, aspargesene i midten er høstet for iår, bare bregnene får blomstre seg ferdige (bak de tre buskene). Jordbærene og grønnkålen kommer opp under den hvite duken, Og i drivhuset er alt vel. I rute med andre ord.

Denne våren og sommeren har vært god mot hagen vår. Stort sett overalt blomstrer og gror det. Ikke minst i drivhuset, hvor den første innhøstingen av sylteagurk er gjort. Så gjenstår det å sylte dem. Tomatene kommer for fullt, og auberginene er øyeblikkelig klare til å blomstre opp sine deilige frukter. Også jordbærene har gitt bra utbytte iår, og bringebærene har fått bærnett over seg. I det hele tatt; alt vel!
Fortsett å lese «Hagen akkurat nå. Del 1»

Det er agurktid igjen!

Agurk, syltet_edited-1
Snu glassene rett etter at agurkene er lagt i, da er du ganske sikker på at de holder seg lenge!

Både i avisene og hos oss er det snart agurktid. Når ferien begynner starter avisenes agurktid, og om noen få uker starter vår. Agurkene begynner å forme seg og vokse, takket være det gode været, og da må vi begynne å tenke på sylteagurkene, som er først ferdige. De må plukkes inn, lagres til det er nok til første sylting, og ja, -så er vi igang igjen. Du som ikke har hage, kan jo kjøpe inn og sylte når de er i butikken. For uansett, de hjemmelagde blir best! Fortsett å lese «Det er agurktid igjen!»

Syltetøy av pæretomat er faktisk kjempegodt!

Det som gjør dette syltetøy av pæretomat så godt, er uten tvil kryddersammensetningen. Egentlig veldig enkelt å få godt. Og med mange anvendelsesmåter. Fortsett å lese «Syltetøy av pæretomat er faktisk kjempegodt!»