Hovedretter
Her ligger oppskrifter på hovedretter
-
Kalvefilet med bønner og kapers
Av og til er det mulig å få tak i kalvekjøtt; her noen skiver fra ytrefilet som er banket litt ut. Ikke det rimeligste kjøttet vi får, der er nok danskene flinkere enn oss, kalv er mer vanlig. Vi har gjort det på enkleste måte; servert det med bønner og en god saus med kapers.
-
Breiflabb og blekkspruthoder
To gode b-er; Breiflabb og Blekksprut, nærmere bestemt kalmar, eller calamare som er et navn som brukes mye. Vi tempurafriterer disse deilige råvarene; på japansk, for å si det slik.
-
Surf and turf
“Surf and turf eller surf ‘n’ turf er en hovedrett som kombinerer sjømat og rødt kjøtt”, kan vi lese på Wikipedia. Nå er ikke andekjøtt å regne som rødt kjøtt, så helt riktig blir det ikke. Men vi lar det passere, kjøttet er ihvertfall rødt å se på!
-
Surstrømming i ettertid
For noen måneder siden var jeg i kontakt med professor Marina Elisabeth Aspholm ved NMBU om en sak. I samtalen kom jeg til å si at “jeg er forresten veldig glad i en råvare fra Sverige jeg”. “Javel, hvilken er det da?”, svarte hun. Surstrømming, svarte jeg. Det viste seg etterhvert at hun skulle på hytta i Sverige ikke lenge etterpå, og ville kjøpe med seg surstrømming til oss. Litt flaut ja, det var jo ikke tigge jeg skulle! Nok om det; ikke lenge etterpå kom det en pakke i posten; med to bokser surstrømming, og en boks tunnbrød. Egentlig…
-
Scampi med røkt salt
Scampi, eller norsk sjøkreps som dette er, brukes på mange måter; de små er deilige i pasta og risretter for eksempel, de store til litt mere “finere” retter. Denne helnorske råvaren med det italienske navnet scampi er et av verdens beste sjømatprodukter. De du kjøper når du er i Italia for eksempel, ble fraktet ned og satt ut i Kvarnerbukten i Kroatia i sin tid. Eller de er importert fra Norge. Du kan se tydelig forskjell på Middelhavsscampien og den fra Norge; den er litt lysere rosa enn vår som rå, med et litt tynnere skall, og med en nydelig…
-
Seikaker med fløtesaus på en annen måte
Seikaker er deilig mat, laget på denne måten blir de både smakfulle og saftige, og fløtesausen med persille gjør retten så god at det kan forsvares å ta et glass Pouilly Fuissé til den. Dette var skikkelig godt!
-
Gåsebryst med baconsurret eple
Gåsebryst og andebryst MÅ ikke konfiteres, det går like greit å steke dem, men gåsebryst trenger endel lenger tid enn andebryst, og kan nok bli litt tørrere. Dersom de får steke i væske hjelper det godt, her er det jo ikke snakk om “rosastekt”.
-
Sei med tomater, balsamico og mozarella
Sei er egentlig en deilig fisk; fast i konsistensen, virker kanskje noe tørr, men det behøver den ikke være, det er om å gjøre å passe på underveis. Vi har laget den som en liten fiskegryte med tomater, mozarella og crema di balsamico, deilig ble det.
-
Vaktler med salat og ost
To fine vaktler, og hjemmelaget anderilette som skal fylles i vaktlene, rilette kan du også få kjøpt i butikken, importert fra Frankrike. Her er det vel ikke mange som produserer det. Vaktler er også litt motesak; kommer og går, det er vel noen få produsenter i Norge i dag, men også vaktler importeres, feks fra Frankrike.
-
Kalvebiff med Taleggio
Taleggio er en modnet italiensk ost fra helt tilbake til romertiden, oppkalt etter hulene i Val Taleggio, eller Taleggiodalen i Lombardiet. Den produseres hver høst og vinter og modnes i trehyller i kamre og grotter. For å hindre at den får muggsopp, vaskes den med saltvann en gang i uken. Modningen tar 6 – 10 uker, og det dannes en tynn skorpe. Den lages både av pasteurisert og upasteurisert melk. Taleggio inneholder 48 % fett, har en forholdsvis sterk lukt, men smaken er mild med en fruktig og syrlig ettersmak; skorpen spises. Vi har servert den smeltet på en god…