Svartkål med koteletter

Cavolo nero

Cavolo nero, eller svartkål som det blir oversatt til norsk, er vanligvis forbundet med Toscana. Men også med grønnkål, fordi den dyrkes på samme måten, og også den trenger en frostnatt eller to for å bli sødmefyllt perfekt for kjøkkenet. Vi lager den med nakkekoteletter i ovnen. Og akkurat som grønnkålen; den er full av vitaminer og mineraler.

Svartkål, 

(Brassica oleracea acephala) var en av plantene president Thomas Jefferson plantet i hagen sin, Monticello, i 1777. Den er høyt elsket av italienerne, særlig i Toscana, men også enkel å få til her hjemme. Du trenger egentlig bare frø, og så dyrker du dem som grønnkål. Vi fikk våre frø av Rita Eckbo på Borgja gård i Bø.

Nakkekoteletter med svartkål
Til kotelettene bruker vi sennep, sopp, sjalottløk, rosmarin, salt og pepper, og creme fraiche eller fløte.

I dag lager vi nakkekoteletter i ovnen, med steinsopp, men sjampinjong går like bra. Svartkålen kokes, og varmes senere opp i olivenolje sammen med hvitløk, salt og pepper. Som i Toscana.

Grønnkål, svartkål
Bakerst ser du den vanlige grønnkålen, og foran svartkål. Den er mørkere av farge, og blir nesten svart ved tilberedning.
Nakkekoteletter sennep
Pensle kotelettene med god sennep, legg dem over sjalottløk på et bakepapir i et ildfast fat, og legg rosmarin på toppen.
Ringerikspotetger, halve
Del ringerikspoteter i to, legg dem i en stekeskuffen, og pensle med olivenolje. Salte og pepre, og legg på noen rosmarinkvister. Disse er fra hagen. Ikke dårlig i slutten av november! Pass på med en stekespade, så de ikke setter seg fast.
Nakkekoteletter med svartkål retten
Og slik ser den ferdige retten ut. Svartkålen er saftig, kotelettene er saftige, og løken er saftig. Så du trenger ikke saus til dette.

Nakkekoteletter med svartkål

Ingredienser:
4 nakkekoteletter
sennep
sjalottløk
steinsopp eller sjampinjong i skiver
salt og pepper
creme fraiche eller fløte
Slik gjør du:
Pensle nakkekotelettene godt med sennep. Legg et bakepapir i et ildfast fat og dekk med sjalottløk i skiver. Legg kotelettene over, dekk med alufolie, stikk et par små hull i, og stek ved 200 grader i 1 time.
Ta ut av ovnen, fjern folien, dekk med soppen, ha over creme fraiche utrør i litt melk, eller hell over godt med fløte. Salte og pepre, og sett i ovnen uten folie i 25 min. IKKE SLANKEMAT!

Svartkålen ferdig

Svartkålen

Ingredienser:
svartkål
hvitløk i biter
salt og pepper
olivenolje
vann
Slik gjør du:
Skjær bladene fra stilkene, og skjær dem i tynne striper. Ha LITT vann i en kjele, legg over kålen, og la det småputre  i ca 25 minutter. Hell av og kryst ut så mye væske som mulig. Ha olivenolje, hvitløk, salt og pepper i en stekepanne, og la alt surre en 5 minutters tid. Server rykende varmt.

%d bloggere liker dette: