Svartkål med koteletter
Cavolo nero, eller svartkål som det blir oversatt til norsk, er vanligvis forbundet med Toscana. Men også med grønnkål, fordi den dyrkes på samme måten, og også den trenger en frostnatt eller to for å bli sødmefyllt perfekt for kjøkkenet. Vi lager den med nakkekoteletter i ovnen. Og akkurat som grønnkålen; den er full av vitaminer og mineraler.
Svartkål,
(Brassica oleracea acephala) var en av plantene president Thomas Jefferson plantet i hagen sin, Monticello, i 1777. Den er høyt elsket av italienerne, særlig i Toscana, men også enkel å få til her hjemme. Du trenger egentlig bare frø, og så dyrker du dem som grønnkål. Vi fikk våre frø av Rita Eckbo på Borgja gård i Bø.
I dag lager vi nakkekoteletter i ovnen, med steinsopp, men sjampinjong går like bra. Svartkålen kokes, og varmes senere opp i olivenolje sammen med hvitløk, salt og pepper. Som i Toscana.
Nakkekoteletter med svartkål
Ingredienser:
4 nakkekoteletter
sennep
sjalottløk
steinsopp eller sjampinjong i skiver
salt og pepper
creme fraiche eller fløte
Slik gjør du:
Pensle nakkekotelettene godt med sennep. Legg et bakepapir i et ildfast fat og dekk med sjalottløk i skiver. Legg kotelettene over, dekk med alufolie, stikk et par små hull i, og stek ved 200 grader i 1 time.
Ta ut av ovnen, fjern folien, dekk med soppen, ha over creme fraiche utrør i litt melk, eller hell over godt med fløte. Salte og pepre, og sett i ovnen uten folie i 25 min. IKKE SLANKEMAT!
Svartkålen
Ingredienser:
svartkål
hvitløk i biter
salt og pepper
olivenolje
vann
Slik gjør du:
Skjær bladene fra stilkene, og skjær dem i tynne striper. Ha LITT vann i en kjele, legg over kålen, og la det småputre i ca 25 minutter. Hell av og kryst ut så mye væske som mulig. Ha olivenolje, hvitløk, salt og pepper i en stekepanne, og la alt surre en 5 minutters tid. Server rykende varmt.