Norsk Chefs-tull!

Print screen fra Nationen.

 

DETTE ER FEIL Tom Victor Gausdal! Nå er ikke meningen å henge ut Gausdal spesielt, som jeg har stor respekt for som kokk. Nei, meningen er å henge ut alle norske kjøkkensjefer og kokker som har latt scampitøyset passere uten å ta tak i det. Feighet heter det. I tillegg til enten stor kunnskapsmangel; eller “å skyve under teppet” fordi man har latt seg lure siden midten av 1980-årene; da jeg selv var 40 år gammel. Helt useriøst dessverre. KJØKKENSJEFER OG KOKKER ER IKKE UANGRIPELIGE FORDI OM DE ER KJENDISER! OPPSKRIFT LENGER NEDE

Scampi ER bærekraftig,

for scampi er norsk sjøkreps; det er IKKE tigerreker eller vannameireker fra oppdrett, med rester av avføring og antibiotika. Hvis ikke den norske kokkebransjen har fått med seg dette er det en skam. Hvis de bevisst skyver det under teppet er det enda verre. Hadde dagens 40-årige kjøkkensjefer og kokker likt at rekeimportørene hadde satt navnet langoustine ( det franske navnet på norsk sjøkreps) på vannameireker; Neppe! Så hvorfor godtar de at den samme bransjen har satt sjøkrepsens italienske navn scampi på dem?

Kongereker servert med asparges, tomater og vaktelegg. Oppskrift lenger nede.

Kongereker er ikke en rekeart

Kongereker er ikke en art, men et merkenavn (til forbruker) som er tillatt brukt på flere arter klassifisert etter størrelsen på rekene, eller sagt på en annen måte; hvor mange reker det går på kiloen. Akkurat som du skriver om norske reker i din egen artikkel i avisen Nationen:

Kongereker er

alle arter i familiene Aristiaeidae, Palaemonidae og Penaeidae hvor antallet er mindre enn 123 per kilo (med hode og skall), eller mindre enn 198 per kilo (uten hode, men med skall), eller mindre enn 242 per kilo (uten hode og skall). Kjempereker er et annet slikt navn.

(Print screen: UK Fish Labelling Regulations).

Om ikke “sjømatlandet” Norge er kommet så langt, så er man det i UK, som dere kan se av tabellen ovenfor, fra de engelske Fish Labelling Regulations, som angir hvilke navn som er tillatt brukt i merking av sjømat. Det er for eksempel KUN tillatt å bruke navnet scampi på Nephrops norvegicus = norsk sjøkreps, navnsatt av Linné i 1758.

Ingen slipper unna

Hverken Eivind Hellstrøm, Tom Victor Gausdal, eller Ole Martin Alfsen slipper unna. Eller så og si alle andre kjøkkensjefer eller kokker for den del; Hellstrøm serverer oppdrettsreker og uttaler det skæmpi som på amerikansk; ordet er italiensk. Gausdal er nevnt ovenfor, og Alfsen presterte å rette på en amatørkokk som helt riktig kalte rekene for tigerreker: “Du mener scampi vel!”
Dette står ikke til troende! (Hurra for norske hobbykokker!)

Dette er villfangede reker av arten Melicertus kerathurus, fisket utenfor Australia. Navnet kongereker er tillat brukt når rekene er over en viss størrelse. ELLERS IKKE. Et eksempel til etterfølgelse!

Kongereker med asparges og vaktelegg

Ingredienser:
8 kongereker/villreker
10 asparges
4 vaktelegg
15 kirsebærtomater
persille
2 sjalottløk og 5 hvitløkkløfter
jomfruolje
salt og pepperKongereken ICA

Slik gjør du:
Her ble det brukt sertifiserte kongereker fra ICA, en butikkjede vi jagde tilbake til Sverige igjen, sammen med Lidl til Tyskland (Noe som har resultert i dårligere konkurranse og høyere priser for norsk mat.)

Lag først tomatblandingen: Stek løk og hvitløk gylden, grovhakk persillen, legg i, og la alt putre litt. Ha i tomatene og stek til de faller litt sammen, men fortsatt er litt faste. Aspargesen koker du forsiktig opp i en stekepanne med saltet og en anelse sukret vann. De er ferdige når fargen skifter til mørkegrønn, etter 3-4 minutter. Kok vakteleggene 5 minutter. Skrell dem og del i to. Kongerekene tines. Så fjerner du skallet, tar ut den sorte strengen, og steker dem litt i olivenolje.

Print Friendly, PDF & Email