Verdens beste scampi er norske

Scampi (norsk sjøkreps) er kanskje verdens mest ømfintlige skalldyrprodukt hva smak angår. Ikke mye kan måle seg med den sarte, deilige sødmefyllte smaken. Derfor må den ikke tukles for mye med. Det finnes sikkert hundrevis av oppskrifter som tar hensyn til dette, men sikkert like mange som lasser dette flotte produktet ned med smakstilsetninger som tar luven av egensmaken.
Så godt som det lar seg gjør; jeg prøver også å ta vare på smaksrikdommen i ”hodeskallet”. Bort med paven og den sorte strengen, resten blir med i retten på en eller annen måte! Men det må være litt størrelse på sjøkrepsen!

Foran i bildet ligger hodet(kroppen), bak er ”toppskallet” fjernet og paven tatt ut (ligger til høyre). Du ser godt innholdet, som gir deilig smak til retten.
Oksemarg foran til venstre, scampihalene til høyre, og hode og klør bak.

Dampet scampi med oksemarg

Ingredienser:
8 rå eller råfrosne scampi (sjøkreps)
4 litt store margben
1 clementiner
1 dl. hvitvin

kraften fra scampiene
timian og oregano

2 spskj jomfruolje til sausen

olje til steking + litt salt og pepper.
Slik gjør du:
Vri scampihalene fra hodet, og brekk av klørne. (De bruker du til lunsj dagen etter). Åpne hodet (se bildet) og ta ut paven. ”Damp” hodene i litt olivenolje, og ta vare på kraften. Hodeinnholdet tar du ut og blander i kraften. Alt skal brukes!

Oksemargen har en mild og god smak som ikke dreper den sarte sjøkrepssmaken. Sausen er også mild og god, uten for mye syre.

Del scampiene nesten helt igjennom, og ta ut den sorte strengen. Dytt margen ut av margbenene, og stek dem i litt olje sammen med scampiene, som du tilsetter når margbenen har fått farge. Scampiene er klare når fargen har skiftet fra gjennomsiktig til hvit. Krydre med salt og pepper. Hell av skyen og hold alt varmt.
Ha saften fra mandarinen i en liten kjele sammen med stekeskyen fra margbenene og scampiene. Ha også i kraften og det du fikk ut av hodeinnholdet. Deretter hvitvinen, litt finhakket timian, og oregano. Kok inn godt, og bland i oljen tilslutt. Kjør i hurtigmikser til en fin ”dressingsaus”.
Legg opp som på bildet. Pynt med clementinbåter og friske blader av timian og oregano.

Scampiene er klare til grilling på et grillnett av silikon, som tåler 260 grader, og hvor ikke noe henger seg fast. Kjøpt på SuperBrugsen i Skagen)
Grillet scampi, hale og klør servert hver for seg. Med hjemmelaget majones og toast.

Grillet scampi

Ingredienser:
8 scampi
jomfruolje
fingersalt
Del alle scampiene på langs, og ta ut paven og den sorte strengen. Legg dem på varm grill som på bildet. Grille til halekjøtte skifter fra det rå gjennomsiktige, til hvitt kjøtt. Ikke snu dem, da forsvinner saften, og de kan brenne seg fast. (På bildet ligger scampiene på et silikon ”grillnett”

Scampiene er delt på langs, hodet er fjernet, og du ser tydelig den sorte strengen som skal vekk!

Hjemmelaget majones

Ingredienser:
1 egg,
2-3 dl. raps eller olivenolje
litt sitron
1 spskj. dijonsennep
Alt bør ha samme temperatur! Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en smal og litt høy beholder for stavmikser. Sett i stavmikseren. Hell over oljen. Start miksingen, og i løpet av et minutt eller to er majonesen klar. Finhakk litt estragon og rør i tilslutt. Ønsker du aioli,har du i et par hvitløkfedd før du mikser.

Gjør et raskt hugg midt i kloa, og vri til høyre så den åpner seg litt. Slik får du lett ut innmaten med en hummergaffel. Se også det første bildet.

Bruk klørne dagen etter

Dersom scampiene er litt store, kan du få et deilig lite lunsjmåltid dagen etter. Litt arbeid er det, men belønningen er et par smakfulle loffskiver med det deiligste krepsekjøtt. Med en hummergaffel er det heller ikke store jobben dersom du har klargjort klørne riktig.

Hodeinnholdet til høyre, og de store klørne som skal klargjøres for å spise ved siden av, eller til lunsj dagen etter.
Klørne kan du jo ta til lunsj dagen etter. Med loff, godt smør og hjemmelaget majones, gjerne aioli.
Dette ser da godt ut! Det er ikke bare reker og kongekrabbe som egner seg på loffskiven! Bedre enn begge synes nå jeg da.

 

Print Friendly, PDF & Email