Torsk med endiviegrateng

Fine stykker av ryggfileter av torsk. Ikke bry deg om den røde fargen på noen av stykkene; de blir hvite og fine med noen små gråbrune flekker etter trekking i lettsaltet vann (den brune randen langs ryggbena).

Etter jul er det helt greit med litt torsk, også dypfryst fra Findus. Jeg liker ikke akkurat at de skal ha vært i Kina før de kom hit, så fersk torsk er selvfølgelig best, og villfisk er jo absolutt topp, men vi hadde nå denne i fryseren da. Og godt ble det likevel.

Vi tinet fiskestykkene først, og lot dem så trekke i lettsaltet kokevann en 10 minutters tid. Det gikk helt greit.
En pakke med endivier eller julesalat som de også kalles brukte vi i den deilige gratengen. De kalles også sikorisalat av noen forresten, går litt om hverandre disse navnene.
Endiviene er forholdsvis grovt delt opp med kniv, etter koking og gratinering blir de myke og fine med den deilige litt bitre smaken. Stilken kan du skjære bort som en liten trekant når du har delt dem på langs. Så blir de ikke fullt så bitre, hvis du liker det bedre.
Endivier, stangselleri, purreløk, sjalottløk og hvitløk er delt smått som på bildet, og får koke noen minutter til det meste er blitt blankt
Så litt jomfruolje i et ildfast fat, og blandingen fordelt utover. Salte og pepre litt før du går videre.
Lag en passe porsjon hvit saus av mel, smør og vann eller en god kraft utblandet fra flaske for eksempel, og fordel den over grønnsakene. Over drysser du et lag med brødrasp.
Så et godt lag med revet ost, gjerne fra ferdigrevet i pose; du får kjøpt pose med fire salg ost i butikken. Gode norske halvfaste er også gode til dette. Mild eller kraftig, det velger du selv.
Tilslutt inn i ovnen ved 200 grader til alt har fått en fin farge som på bildet.

Slik ble denne enkle retten servert; med mandelpoteter og litt tørket dill, torskestykker, og den deilige gratengen. Drypp gjerne over litt av din beste olivenolje tilslutt.