Svinekæber med grønnkål og kantarell

Slik kommer kjevene fra butikken. Litt avpussing så er de klare for panne og gryte.

I Danmark er svinkæber rimelige råvarer med et fantastisk mørt og smakfullt kjøtt, når det tilberedes riktig. Har ikke sett det hjemme foreløpig, men det kommer nok om ikke lenge, vi trenger jo litt tid på å snu oss hjemme i gamlelandet. Disse ble kjøpt på Superbrugsen i Løkken.

Kjevene er pusset av, eller renskåret for skinnet som ligger som en hinne over deler av dem. Rene, fine stykker uten for mye fett, men allikevel med deilig smak.
Salte og pepre kjevene først, så bruner du dem i en blanding av jomfruolje og smør. God varme under bruningen.
Nå over i en kjele med litt smør. Ha i en finhakket løk, og gjerne et par-tre hvitløkfedd. Fyll så på med en god, ikke for syrlig rødvin, og litt kraft, kylling eller kalv fra flaske går godt.
Etter ca en time er kjevene ferdigkokte. Oppskriftene sier 1 time og et kvarter, men en time holder godt; kjøttet blir mørt som smør.

Legg kjevene på en tallerken mens du koker inn kraften til en god litt tykk saus.

Ha litt creme fraiche eller fløte i sausen, og la den koke inn slik du liker den selv. Krydre med litt revet muskatnøtt og ditto ingefær.

Grønnkålen var fryst i blokker og finhakket. Ha dem i en kjele med litt vann til de er blitt homogene som en stuing.
Kok inn med litt fløte, og krydre med salt, pepper og revet muskatnøtt. Ha i en klikk smør tilslutt, og rør sammen uten å koke.
Kantarellen har ligget i lunkent vann et par timer, og er klare til å stekes, gjerne sprøstekt i smør som vi gjorde.

Vi serverer på den danske måten!

Vi serverer kjæbene på en litt dansk måte; vi er jo tross alt i Danmark akkurat nå:
Et par kjever over deilig hjemmelaget potetmos, med den stekte kantarellen over, sausen med løk ved siden av, og bak i bildet den deilige, sunne grønnkålen.
Som tilbehør hadde vi en flaske deilig Drachmann øl fra Skagen bryghus, og min favorittsnaps til svinekjøtt: Rød Aalborg: rett fra fryseren, den er jo litt rå i smaken, denne klare, ikke lengelagrede snapsen.